6. 6. 2022

 

Řeřicha – pěstování:

Řeřicha setá – Wikipedie

Řeřicha setá je jedna z bylinek, kterou si pohodlně vypěstujete i ve své kuchyni. Nemusíte ji vysévat na záhon či do truhlíku, stačí vám jen obyčejná plastová miska či květináč a trocha vaty nebo zeminy.

Řeřicha má výbornou chuť a skvěle se hodí na čerstvé pečivo namazané máslem nebo sýrem. Je velmi oblíbená nejen pro snadné pěstování, lahodnou chuť a také pro vynikající účinky na zdraví. Konzumujete se syrová – už se tepelně neupravuje – a pěstovat se dá téměř celoročně, tedy i v době, kdy vám žádné jiné bylinky doma ještě neporostou.

Jak pěstovat řeřichu

Řeřicha setá pochází ze zemí Orientu, v nichž se hojně pěstovala již před mnoha desítkami let. Její původ sahá až do dalekého Iráku, odkud se během období antiky rozšířila do Asie a Evropy. Řeřicha se nejčastěji pěstuje doma, jelikož je schopná vyrůst během několika dnů. Nevadí jí ani horší podmínky – jako třeba málo světla. Dá se pěstovat celoročně – i během zimy – a zajistí vám tak dostatek vitamínů v podobě čerstvé zeleniny.

Pěstování ze semínek

Řeřicha se pěstuje ze semínek, která dnes běžně zakoupíte i v supermarketech. Na jeden výsev je ideální pořídit více sáčků, jelikož řeřichu je nezbytné vyset opravdu hustě, protože rostliny jsou velice drobného vzrůstu. Vezměte tedy do ruky misku, plastový tácek nebo mělký kelímek a do něj vložte vatu či například papírové utěrky. Vytvoříte tak výborné prostředí, ve kterém řeřicha dobře poroste a ani si nebudete muset dělat starost s hlínou.

Následně na vatu nalijte dostatečné množství vody a počkejte, až se veškerá voda vsákne. Hned poté vysejte řeřichu. Vláhu pravidelně doplňujte, aby řeřicha nevyschla. Jestliže chcete urychlit klíčení, nechte semínka zapařit tak, že celou misku s řeřichou obalíte potravinovou fólii nebo dáte do igelitového sáčku a přemístíte do prostor o teplotě kolem 20 °C. Během dvou dnů budete pozorovat první lístky. Jakmile se tak stane, už nemusíte řeřichu ničím zakrývat.

Sklizeň řeřichy

Řeřichu lze sklízet už dříve než za jeden týden. Přibližně za pět až šest dnů můžete otrhat její drobné lístky a ty ještě čerstvé zpracovat v kuchyni. Kromě samotného pečiva se řeřicha výborně hodí i do různých pomazánek, na brambory nebo třeba do omáček a dipů. Rozhodně by však neměla přejít tepelnou úpravou, jelikož by mohla zhořknout. Využívejte ji proto vždy zásadně syrovou.

Pozitivní účinky řeřichy

Chuť řeřichy je velmi podobná chuti jemných ředkviček, jelikož tak silně nepálí. Pozitivních účinků na naše zdraví má však požehnaně. Je vynikajícím zdrojem vitamínů C, A, B, K nebo E. Obsahuje také vybrané minerály, například draslík, sodík, železo nebo vápník. Jelikož se dá pěstovat celoročně, je skvělým zpestřením do jídelníčku, a to nejen u všech vyznavačů zdravého životního stylu.

https://www.sklizej.cz/rericha-pestovani/ 

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98e%C5%99icha_set%C3%A1 

 

6 komentářů:

  1. super článek, hezký den Leni a díky za komentíky ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Ivetko, pěkný svátek přeji ⚛ ღ ♥

      Vymazat
    2. Já také za vše Leničko děkuji moc♥ poslala jsem dárky které dostala dcerka ke třicetinám na blog nebudu je dávat aby opět někdo mi psal, že se vytahuji hihi. Měj moc hezký víkend,,,my si jedeme pro Čakínka zítra jelikož dcera má s kamarádkami oslavu :-)

      Vymazat
    3. Už jsem viděla Ivetko, krásné dárky dcerka dostala. Užij si pěkně víkend a velké podrbání Čakínkovi posílám. papa

      Vymazat