9. 6. 2022

 

Zlatobýl obecný: bylinka, která působí pozitivně na urologické potíže:

Zlatobýl obecný léčivé účinky

Zlatobýl obecný je oblíbenou součástí přírodní medicíny. Díky přítomnosti řady účinných látek totiž dokáže lidem pomoci s mnoha neduhy.

Výskyt: zlatobýl neboli celík (podle bylinkářů umí scelovat) je rozšířen v podstatě na celé severní polokouli, vyjma tropů a subtropů. Nalézt jej tedy lze v Evropě, Asii a Americe. V České republice roste od nížin po horské oblasti, takže si jej můžete sami natrhat. Zároveň si je tuto bylinku možné i vypěstovat, a to bez větších problémů (viz níže).

Popis a účinné látky: tato vytrvalá bylina z čeledi hvězdnicovitých dosahuje výšky až 1 metru. Má přímou a v horní části občas chlupatou lodyhu. Spodní listy jsou střídavé, někdy až elipčité. Na středu tvoří řapík a nahoře bývají přisedlé a pilovité. Květy jsou sestaveny v hroznu a mají jasně žlutou barvu. Zlatobýl obecný přitom kvete od července do září, v některých případech do října. Z účinných látek musíme zmínit hořčiny, silice, saponiny, třísloviny, glykosidy a flavonoidy.

Užitečné části: sbírána je kvetoucí nať.

Zlatobýl obecný: léčivé a kosmetické účinky

Zlatobýl obecný je oblíbenou součástí přírodní medicíny. Díky přítomnosti řady účinných látek totiž dokáže lidem pomoci s mnoha neduhy. Především se ale osvědčil jako součást čajů, které působí pozitivně na ledviny a močový měchýř, neboť rozpouští ledvinové kameny a má dezinfekční a močopudné účinky. Kladný vliv má rovněž při střevních problémech, a to např. při krvácení anebo průjmech. S pomocí zlatobýlu obecného je léčena také ateroskleróza a stařecká demence.

Co se týče zevního použití, celík je využíván jako obklad, anebo se z něj vyrábí mast. Umí totiž urychlit hojení nejrůznějších poranění a ekzémů. Kromě toho nachází uplatnění při kožních problémech a používá se i v gynekologii při výplachu vagíny. Nálev ze zlatobýlu obecného navíc slouží k omývání obličeje, neboť působí pozitivně rovněž na mastnou pokožku. Zároveň má i další obdobné účinky (kladný vliv má např. na ochablou pleť), takže nachází uplatnění i v kosmetice.

Využití zlatobýlu obecného

Zlatobýl obecný nepatří mezi bylinky, které byste využili při svém gurmánském umění v kuchyni. Připravit si z něj ale můžete nejrůznější přípravky, jež budou kladně působit na vaše zdraví. Vyzkoušet lze kupříkladu čaj ze zlatobýlu obecného. Stačí zhruba jeden půl čajové lžičky usušené kvetoucí natě smíchat se čtvrt litrem studené vody. Pak už jen uvaříte a necháte cca dvě minuty louhovat. Denní dávka by přitom neměla překročit tři šálky, takže s množstvím to určitě nepřehánějte.

Kontraindikace: čaj může prospět ledvinám. Jak už jsme ovšem zmínili výše, denně byste neměli pít více než tři šálky čaje z celíku, neboť ledviny by mohly být stimulovány až přespříliš. Kromě toho jej neužívejte déle jak dva měsíce, abyste předešli případným komplikacím.

Tato rostlinka nachází uplatnění i v různých čajových směsích, které si můžete pořídit, případně sami vyrobit. Využít ji lze i na přípravu kloktadel, ale třeba také tinktur. Pokud vás sužují urologické problémy, můžete si zkusit připravit účinný nálev. Nejprve smícháte tři díly zlatobýlu a jeden díl truskavce a přesličky rolní. Tuto směs přelijete horkou vodou, necháte zhruba čtvrt hodinky louhovat a následně už jen scedíte. Opět platí, že byste nálev měli pít optimálně třikrát denně, a to před jídlem, přičemž celková doba užívání by ani v tomto případě neměla překročit dva měsíce.

Pěstování zlatobýlu obecného  

Zlatobýl obecný je mrazuvzdorná rostlina, která se vyrovná i s teplotami okolo -25 °C. Lze ho tedy bez problémů pěstovat i v našich podmínkách. Navíc není nijak náročný. Výsev se provádí na jaře, přičemž klíčí při teplotě minimálně 15 °C po dobu maximálně čtyř týdnů. Bylince vyhovují slunná stanoviště, ale nemusí jí vadit ani polostín. Půda by měla být propustná, takže např. hlinitopísčitá. Zalévat byste měli jen v sušších obdobích, ale doporučováno bývá pravidelné přihnojování, které zlatobýlu zajistí potřebné živiny pro kvalitní růst.

                     https://www.bylinkovo.cz/zlatobyl-obecny/


4 komentáře:

  1. Tu bych si měla asi pořídit, ale nemáme velkou zahradu :-) jedině pěstovat na balkóně :)))

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavé, prostory mám veliké, ale zatím nemám problémy s močovými cestami ♥

    OdpovědětVymazat