25. 6. 2022

 

Rýmovník, pěkná nenáročná pokojovka: Léčí nejen rýmu, osvěží vzduch:

Listy rýmovníku voní po meduňce, mátě a také kafru. Obsahují silné esenciální silice, které uvolňují ucpaný nos. Můžeme z nich připravit léčivý čaj, provonět jimi prádlo, odehnat potravinové moly.

rýmovník purpurový (Plectranthus purpuratus) rýmovník purpurový (Plectranthus purpuratus) Zdroj: Shutterstock.com / Elena Kirey

Když se hlásí nachlazení, můžeme jako první pomoc rozemnout v prstech několik lístků rýmovníku a inhalovat jejich vůni. Nebo je zabalit do kapesníku a nosit stále při sobě. V místnosti s rýmovníkem se lépe dýchá, rostlina navíc odpuzuje nepříjemný hmyz, hlavně mouchy, komáry a mšice. Prodyšný látkový pytlíček s rozdrcenými listy pomáhá dokonce i proti molům v potravinách, jejich silná vůně by je měla odradit. A sáček se sušeným rýmovníkem lze použít i k provonění prádla.

Druhy rýmovníku a jejich použití

K nejlepším druhům patří rýmovník purpurový (Plectranthus purpuratus) a rýmovník citronový (Plectranthus amboinicus) neboli kubánské oregano či mexický eukalyptus. Z obou můžeme připravit výborný zdravotní čaj proti nachlazení: jeden až tři čerstvé lístky zalijeme vroucí vodou, po 3 minutách čaj přecedíme a pijeme teplý. Nejlepší je vždy čerstvá dávka. Rýmovníkový čaj pomáhá i při astmatu, žaludečních obtížích a vysokém krevním tlaku. Využijeme jej také na drobná poranění, jako jsou oděrky, štípance a popáleniny. Zklidňuje rovněž bolest a urychluje proces hojení. Rostlina kromě vonných silic obsahuje vitamin A a C. Rýmovník se uplatní i v kuchyni, používá se jako bylinka do zeleninových salátů, při výrobě marinád a k dochucení masa, zejména zvěřiny.

rýmovník citronový (Plectranthus amboinicus) neboli kubánské oregano či mexický eukalyptus rýmovník citronový (Plectranthus amboinicus) neboli kubánské oregano či mexický eukalyptus 

Shutterstock.com / Romix Image 

https://www.ireceptar.cz/zdravi/rymovnik-pekna-nenarocna-pokojovka-leci-nejen-rymu-osvezi-vzduch.html 

2 komentáře: