24. 6. 2022

 

Recept na sirup z rýmovníku: Za studena nebo vařený?

Kašlání, kýchání i ucpaný nos potrápí na podzim skoro každého. Nepříjemné příznaky nemoci pomohou zmírnit listy rýmovníku. Připravte si z nich léčivý sirup a obejdete se bez drahých přípravků z lékárny.

Nedá se nic dělat, podzim je v plném proudu a s ním přichází nižší teploty, déšť i vítr a kde kdo podlehne nastuzení či rýmě. Vyzbrojte se proti podzimním a zimní nástrahám s pomocí voňavé a léčivé pokojové rostliny rýmovníku. Připravíte z ní vynikající sirup, který se hodí nejen k léčení podzimních neduhů, výborný je také jako sladilo do nápojů i jídel.

Rýmovník do každé rodiny

Rostlina Plectranthus amboinicus z čeledi hluchavkovitých je známá spíše jako rýmovník citrónový, možná ji znáte i pod dalšími názvy – kubánské oregano či mexický eukalypt. Tuto nenáročnou pokojovku naleznete v mnoha českých domácnostech a zájem o ní stále stoupá. Pěstuje se kvůli aromatickým listům se specifickou vůní, která v sobě mísí stopy máty, meduňky, eukalyptu i kafru. Jejich využití je skutečně široké, dají se přidávat jako chutná bylinka do salátů a jídel, pomáhají odpuzovat nevítaný hmyz, suší se na čaj, slouží k inhalaci při dýchacích potížích, hojí spáleniny i drobná poranění kůže. V první řadě po nich však sáhněte při nachlazení, bolestech hlavy a onemocnění dýchacích cest jako jsou kašel či rýma.

Možností jak vstřebávat léčivé látky je několik, můžete čichat k přelomenému listu, připravit si inhalační lázeň, pít léčivý odvar nebo vložit lístky do kousku látky do postele kde spíte. Velmi lahodným způsobem jak do těla dostat účinné látky je užívaní hustého sladkého sirupu, který zachutná dospělým i dětem.

rýmovník citronový (Plectranthus amboinicus) neboli kubánské oregano či mexický eukalyptus rýmovník citronový (Plectranthus amboinicus) neboli kubánské oregano či mexický eukalyptus Zdroj: Shutterstock.com / Romix Image

Vařený sirup z rýmovníku

K přípravě lahodného sirupu vedou v zásadě dvě cesty, teplá a studená. Výhodou sirupu z vařených surovin je kratší příprava a delší trvanlivost. Na jeho přípravu také potřebujete menší množství lístků z rýmovníku. Delším vařením se ale snižuje množství účinných látek ve výsledném produktu.

  • 30 lístků rýmovníku
  • 1 kg cukru
  • voda
  • citrusy (pomeranč, citrón, limetka)

Do vhodné nádoby vložte natrhané nebo nakrájené lístky rýmovníku a oloupané citrusy nakrájené na kolečka. Vodu přiveďte k varu a nalijte na připravené suroviny tak, aby byly zcela ponořené. Přiklopte nebo přikryjte a nechte stát 24–48 hodin. Vzniklý odvar slijte a přeceďte přes sítko nebo pláténko. V hrnci přiveďte k varu a přisypte cukr. Na mírném plameni vařte dokud sirup nezhoustne na požadovanou konzistenci. Ještě horký sirup plňte do sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

https://www.ireceptar.cz/zdravi/vyroba-sirupu-z-rymovniku-za-studena-nebo-vareny-20191027.html 

 

4 komentáře:


  1. Fredy Kruger

    " Jááá... na kašel, frkání, nechci si zvyknout !
    Udělám sirub si z rýmovníku !

    Výborný je na smrkance !

    Vařil jsem s dědkem a s bratrancem,,
    a ještě strýc Schoustall byl s námi v týmu !
    .... však čím dál větší my měli jsme rýmu !

    Když se to zdálo lepší,
    Tu dědek vykřiknuL : ,,HÉPČÍ ,, !
    a cuknul s lektvarem uvařeným
    a všichni čtyři jsme opařeni !!

    ... Já jsem byl opařen - ve klínu !

    řve dědek : " Jdu pro novou rostlinu !!"

    Bratranec se strýcem na dědka čeká,
    Jann Šourek ve kýblu chladí se, heká !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za návštěvu, určitě je lépe, když neteče z nosu :-) Prima léto

      Vymazat
  2. Leni,všechny příspěvky jsou zajímavé

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Jíťo. Mám teď problém do tohoto bloku se nedostanu přes Mozilu, musím přes chrome. Což mě štve a nevím proč se tak stalo. Dříve to šlo normálně.

      Vymazat