23. 7. 2022

 

Břečťan:

Břečťan je popínavá rostlina pěstovaná jako venkovní i jako zahradní druh. Někdy bývá pěstována pro své léčebné účinky, jindy zase pro svůj okrasný vzhled. Je hned několik odrůd břečťanu, které se liší jak tvarem, tak barvou listů, ty bývají zelené, zelenobílé či zelenožluté.


 

Jak břečťan pěstovat

Břečťan vyžaduje stinné stanoviště, je schopen zaplnit celou stěnu domu, ale to jen ty odrůdy, které jsou schopny přezimovat v našich podmínkách. I když se břečťan hodně rychle rozrůstá, zaplnit několik metrů souvisle by každý rok zas a znovu opravdu nedokázal. Chcete-li mít břečťan hustší, je potřeba ho pravidelně zaštipovat. Při pořizování si tedy dávejte pozor, zda nebudete muset svou rostlinu před mrazem stěhovat domů. Chcete-li si břečťan vypěstovat ze semene, začněte již na podzim, abyste na jaře měli připravenou zdravou, krásnou, mladou rostlinku. Další možností je pořídit si již předpěstovaný břečťan a ten vysadit na jaře rovnou do zeminy ven. Pro volbu zeminy použijte kompost nebo rašelinový substrát.

Zálivka a hnojení

Se zálivkou to u břečťanu nemusíte přehánět. Zalévejte pravidelně, ale jen mírně, břečťan nemá rád přemokřenou půdu, mohlo by vám docházet k zahnívání kořenů, opadávání listů nebo černání listů, v zimním období zálivku omezte na minimum.

Hnojivo aplikujte ve vegetačním období každé 2 týdny společně se zálivkou.

Přezimování

Zvolíte-li břečťan jako trvalku, nebudete s ním mít na podzim žádnou práci, protože je schopen přezimovat na svém stanovišti. Jestliže ale máte jinou odrůdu, musíte po tom, co teploty klesnou k 10 °C, rostlinu přemístit domů. Problém nastane v případě, necháte-li břečťan přes rok volně se pnout po konstrukci, v tom případě ho musíte buď opatrně oddělat a namotat například na vyrobený žebříček, nebo ho zakrátit.

Množení břečťanu

Množit břečťan můžete pomocí řízků odebraných z čerstvých výhonků, ty můžete nechat zakořenit ve sklenici s vodou, nebo je rovnou zasaďte do květináče se substrátem a předpěstujte do následujícího jara. 

https://www.ceskenapady.cz/balkonove-rostliny-na-sever-a-do-stinu-cnp-1039-7806.html 

6 komentářů:

  1. Zrovna včera jsem si všimla,jaký má sestra venku pěkný břečťan.Pnul se jí na plotě se sousedy.

    OdpovědětVymazat
  2. Leni, ahoj. Břečťan se mě moc líbí, jak vypadá a že neopadává. Ale potřebovala jsem se ho zbavit na jedné zídce, a to byla hrůza, jaké má kořeny a kus zdi dokonce roztrhal, nacpe se do každé mezery... Včera jsem si koupila do zahrady růžový popínavý jasmín, tak uvidím jak se bude chovat:o). Pá Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Leni, já ho mám na lodžii a stříhám ho. Tak to usměrňuji. No ve volné zahradě, tam bují.

      Vymazat
  3. Tak břečťanu mám doma spousta ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mám tento venkovní venku na lodžii, ale usměrňuji ho hihihi

      Vymazat