13. 9. 2022

 

Tuřín recepty a účinky:

Tuřín recepty a účinky

Tuřín recepty a účinky

Tuřín recepty a účinky – Tuřín neboli kolník je dnes opomíjenou zeleninou, ačkoli do konce 16.století byl spolu se zelím hlavní potravinou nejširších vrstev lidstva. Tuřín se v ČR pěstuje poměrně málo.

Jedná se o kořenovou zeleninu podobnou kedlubně. Je velmi odolný, vydrží mráz až -10 stupňů Celsia, proto je jeho pěstování velice snadné. Sklízí se od konce října do konce listopadu.

Jedlá je nejen jeho bulva, ale také listy. Bulva má nasládlou chuť, jeho mladé bulvy se dají jíst i syrové. Chutná krásně pikantně. Pro konzumaci pěstujte pouze žlutomasé odrůdy. Zbylé patří spíše zvířatům. Je možné jej opéct nakrájený jako hranolky, dále se používá do polévek„dumlíkačka“, k masu, do teplých salátů, a dobrá je kombinace s brambory. Pokud budete tuřín vařit, stačí jej nakrájet na kostičky a 30min povařit ve vodě nebo v páře. Čerstvé hlízy jsou chutné, ale když je necháme nějakou dobu ležet uskladněné, jsou stravitelnější.

Je to vhodná zelenina pro miminka, protože to není alergen. Lze jí tedy zařadit mezi první zeleninová jídla/příkrmy kojenců.

Jedlé jsou též listy, které se používají do salátů. Dříve se vyhazovaly nebo se jimi krmila zvířata (králíci, koně). Nějakou dobu se ví, že obsahují vitaminy, proteiny a minerály.

Tuřín recepty a účinky – Tuřín obsahuje:

–         vlákninu

–         tuky

–         bílkoviny

–         draslík

–         sodík

–         vápník

–         fosfor

–         železo

–         stopové prvky

–         vitamín C a K

–         karoten

–         je to nejvápníkovatější  kořenová zelenina vůbec

Velmi pozitivně působí na zažívání, čistí krev, a je vhodný pro léčbu plno kožních onemocnění. Blahodárně působí na močové a dýchací cesty. Dále má silné antibakteriální účinky. Nesmějí ho konzumovat lidé s onemocněním centrální nervové soustavy.

Nízký obsah kalorií, minimum tuků a naopak vysoký obsah živin dělá z tuřínu ideální surovinu do dietního menu. Vzhledem k tomu, že z 90% tuřín obsahuje vodu, je určitě dobře použitelný pro různé diety (např. redukční). Šťáva z tuřínu se využívá na domácí léčení chřipky a kašle.

https://nejzdravejsi.cz/turin-recepty-ucinky/ 

 

8 komentářů:

  1. Zajímavé,ale jestli se dá vůbec někde koupit.Ale možná v nějakém supermarketu.Když jezdíme do Globusu mají tam dost zeleniny nebo ovoce,která neznám

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Jíťo, nevím. U nás jsem ho neviděla ani na far.trzích ⚛ ღ ♥

      Vymazat
  2. Lenko, tuřín vlastně neznám, ale vím, že existuje. V naší rodině ho nikdo nepoužíval, ale tvoje informace o něm i samotné recepty jsou zajímavé. Nevím, jak chutná, ale třeba je dobrý. Měj se hezky 😉😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem na tom stejně, ale pokud seženu určitě něco uvařím.Láká mě ta polévka a hranolky. Pěkný večer.

      Vymazat
  3. Ahoj Leni, mani já jsem tuřín nikde na nákupech nepotkala. Opatruj se, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  4. semena tuřínu má semo pečený jako červená řepa v alobalu výborný

    OdpovědětVymazat