Kuřecí stehna s hroznovým vínem z pánve:
Jídla, ve kterých se kombinuje maso a ovoce, nedělám příliš často. Na podzim ale neodolám: kuličky hroznů dodají navinulé masové šťávě trochu sladkosti a v ústech legračně praskají. A znamenitě se k nim hodí rozmarýn.
- 3 lžíce oleje
- 8 horních kuřecích stehen
- 100 ml bílého suchého vína
- 300 ml drůbežího vývaru
- 1 snítka čerstvého rozmarýnu
- 1 hrst hroznového vína
- 20 g másla
- 1 lžička soli
- 1 špetka pepře
Postup
01.
Kuřecí stehna omyjte, dobře osušte, osolte a opepřete z obou stran. Ve velké těžké pánvi, ke které máte pokličku, rozehřejte olej na vyšší teplotu.
02.
Kuřecí stehna vložte do pánve kůží dolů a opečte je dohněda. Buďte trpěliví a dopřejte jim čas, jinak hrozí, že kůži potrháte. Maso neobracejte násilím, až se kůže opeče (potrvá to asi 5 minut), stehna se sama uvolní a vy je pak lehce obrátíte. Pak je opečte dohněda i z druhé strany, potrvá to dalších 5 minut.
03.
Až bude maso opečené i z druhé strany, znovu ho obraťte kůží nahoru. Do pánve vlijte bílé víno a nechte ho zredukovat. Míchejte a uvolňujte přitom přípečky ze dna. Až se víno odpaří, vlijte do pánve tolik vývaru, aby dosahoval přibližně do poloviny výšky masa. Přidejte větvičku rozmarýnu, zlehka osolte a opepřete a přiklopte pokličkou, stáhněte plamen na mírný a pomalu duste asi 30–35 minut.
04.
Poté pokličku odklopte a ostrým nožem píchněte do masa v nejsilnější části. Když bude vytékající šťáva čirá, máte téměř hotovo. Zvyšte plamen a nechte část vývaru odpařit, mezitím omyjte hroznové víno. Přidejte ho do pánve a už jenom krátce prohřejte. Stáhněte pánev z ohně, přidejte kousek másla a nechte ho ve šťávě pomalu rozpustit – zjemní ji a lehce zahustí.
Tip: Použila jsem směs bílého a červeného hroznového vína, vy zvolte to, které máte k dispozici. Skvělé jsou oba druhy, červené navíc přidá šťávě trochu barvy. Máte-li možnost, vyberte hrozny bez pecek.
05.
Jako příloha se k tomuto jídlu výborně hodí kuskus. Nejlepší bude, když ho zalijete horkým vývarem.
Hroznové víno užijete jako každé jiné ovoce také ve sladké kuchyni. Jednoduchá a dobrá je bublanina s hroznovým vínem, výtečný je obrácený koláč s hrozny a ořechy a ideální je hrníčková tvarohová bábovka s hrozny.
https://www.prozeny.cz/clanek/recepty-masa-kureci-stehna-s-hroznovym-vinem-z-panve-83106
Leni, tak to jsem nikdy nejedla. Ale ochutnala bych určitě, pa. Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Jsme dvě Leni, mám kuřecí ráda ⚛ ღ ♥
VymazatZajímavá kombinace.To by mě asi nenapadlo
OdpovědětVymazatUrčitě to bude dobré ⚛ ღ ♥
VymazatMůže to být moc dobré ♥
OdpovědětVymazatAsi ano ⚛ ღ ♥ představ si Květuško, že jsem na toho lososa nenarazila. Asi to u nás nevedou ⚛ ღ ♥
Vymazat