Bramboráky už nevařím, našla jsem nový recept na přílohu z 18. století. Každý, kdo to zkusí, je vynikající chutí překvapen.
Kdo jednou zkusí tyto běloruské bramborové placky, nebude chtít dělat žádné jiné. Jsou rychlé, výborné a hlavně jednoduché.
Lidé si je pletou s bramboráky, ve skutečnosti se nazývají „draniki“. Tyto placky z brambor, původem z 18. století, byly základním jídlem v Bělorusku, odkud se rozšířily do světa. Spousta lidí na ně zapomněla, a to zcela bezdůvodně. Bramborovými přílohami bývají obvykle brambory vařené, smažené hranolky nebo placky či bramborová kaše. Draniki jsou další, ale méně známou, přílohou, kterou si každý zamiluje. Jsou podstatně menší, než bramborové placky a těsto je taktéž trochu jiné, ale jedno mají společné, musí se usmažit.
Potřebné ingredience na placky
- 1 kilogram brambor
- 50 gramů másla
- 1 ½ lžičky soli
- 40 gramů cibule
- 30 gramů pažitky
- 100 gramů sýra
- 2 vejce
- ½ lžičky mletého pepře
- 100 gramů zakysané smetany
- 5 lžic mouky

Pokud máte rádi koření, můžete si placky dochutit podle svého uvážení.
Výborné jsou i se sušeným česnekem nebo mletou paprikou. Fantazii se
meze nekladou. Někdo si do nich dává i čerstvý česnek nakrájený na plátky.
V tom spočívá i genialita tohoto jídla, vždy si z něj můžete vykouzlit
něco víc, záleží na osobních preferencích. Je samozřejmě možné je něčím i
naplnit, třeba sýrem, ten se po kousnutí krásně rozteče.

Ze všeho nejdřív si oloupete brambory a dáte je vařit. Čím menší kousky
to budou, tím rychleji budou uvařené pěkně do měkka. Nechte je lehce
zchladnout a dejte je do mísy a přidejte máslo a sůl. Vše pořádně
promíchejte a rozšťouchejte. Musí se vám vytvořit konzistence bramborové kaše.
Pažitku nakrájejte nadrobno a sýr nastrouhejte. Oboje přidejte k směsi s
kaší a pořádně to do ní v pracujte. Musí vám vzniknout pevné těsto.

Následně do jiné misky rozklepněte vejce, zakysanou smetanu, pepř a
mouku a vytvořte hladké těsto. Správně by mělo být trochu tekutější. Na
pánvi si rozehřejte rostlinný olej. Z bramborové kaše vytvořte placičky, spíše menší velikosti,
ale ta záleží čistě na vás. Placky obalte v tekutém těstíčku a dejte
smažit dozlatova z obou stran. Po usmažení je vytáhněte z oleje a nechte
odkapat na ubrousku, aby nebyly tolik mastné.
Tak toto vúbec neznám ♥
OdpovědětVymazatAni já ne ⚛ ღ ♥
VymazatTo koukám,musí být mňam.
OdpovědětVymazat