26. 6. 2023

 

DRACAENA SURCULOSA Lindl. – dračinec

Syn.: Draco surculosa (Lindl.) Kuntze, Pleomele surculosa (Lindl.) N. E. Br.
Česká jména: dračinec (Presl 1846), dračinec, dracéna (Mareček 1996)
Čeleď: Asparagaceae – chřestovité

Dracaena surculosa

Rozšíření: Druh tropické západní Afriky, vyskytuje se v oblasti sahající od Guiney na západě až po Kongo a Středoafrickou republiku na východě. Pěstuje se jako okrasná rostlina v mnoha oblastech světa, ve střední Evropě jen interiérově, obvykle ve varietě Dracaena surculosa var. maculata, která se vyznačuje skvrnitými listy.

Ekologie: Roste v tropických lesích, v pobřežní křovinaté vegetaci, sekundárně se objevuje také v okolí lidských sídel a zahrad.

Popis: Kompaktně rostoucí keř s větvemi přímými, (50–)100–150(–400) cm dlouhými, jen chudě větvenými a značně tenkými, pokrytými trojúhelníkovitými listeny – svým habitem poněkud připomíná bambus. Listy vyrůstají ve vstřícných párech nebo v přeslenech po 3, jsou krátce řapíkaté, podlouhle kopinaté až eliptické, 10–13 cm dlouhé a 3–5 cm široké, kožovité, na bázi klínovité, celokrajné, na vrcholu zašpičatělé, lesklé, nezřídka bílozeleně nebo žlutozeleně skvrnité. Květenství je terminální, okoličnaté, svěšené, vyrůstá na dlouhé stopce, květy jsou bělavé až nažloutlé, okvětní cípy jsou čárkovité, skoro stejně dlouhé jako okvětní trubka. Plodem je bobule velikosti hrášku, v době zralosti červená.

Využití: V klimatických podmínkách střední Evropy je tento dračinec pěstován jako pokojová rostlina, která je vhodná do teplých místností.

Poznámka: V současnosti rod Dracaena čítá 189 druhů (POWO 2021); na základě závěrů molekulárních analýz byly k němu na počátku 21. století připojeny i druhy z dříve samostatných rodů Pleomele a Sansevieria, takže například ony obecně dobře známé „tchýniny jazyky“ jsou dnes také součástí rodu Dracaena

Dracaena surculosa

Dracaena surculosa

Dracaena surculosaDracaena surculosa 

https://botany.cz/cs/dracaena-surculosa/

 

6 komentářů:

  1. Je to pěkná kytka,ale některým se u mě nedaří,Určitě bych ji umořila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Jíťo, je to dracena moc péče ani vody nepotřebuje. Letos vykvetla jedn jedna a jenom jeden květ. Když ale on dlouho nevydží. Vloni měla tři. prima den ⚛ ღ ♥

      Vymazat
  2. Draceny jsou Leni krásné🌺👍Krásné léto přeji♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezké léto i pro Tebe Ivetko, mám je ráda,mám několik druhů.

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Je to takové roští, hezky kvete a voní, ale tak 1,5 dne. Letos vykvetla jen jedna a měla pouze jeden květ. pa hezký večer.

      Vymazat