30. 10. 2023

Hrušky


 

Proč jíst hrušky: zlepšují hubnutí, soustředění, imunitu i náladu:

Krásné, slaďoučké a ideálně právě utržené ze stromu. Na hruškách si lidi pochutnávali nejspíš už v době kamenné. Proč bychom je měli následovat?

Dej hruškám šanci a sleduj, co bude

Jedna hruška střední velikosti obsahuje tolik vitamínu C jako půl šálku pomerančové šťávy. Než aby ses mačkala s pomeranči, bude lepší se zakousnout do šťavnaté hrušky (nebo si ji pro jistotu nakrájet, protože i mladé zuby můžou občas potrápit

Taky z ní získáš asi 4 g vlákniny, která udělá dobře tvému zažívacímu traktu, a poctivé množství antioxidantů, které jak známo například zabraňují předčasnému stárnutí buněk. A co je důležité – najdeš v ní i dost kyseliny listové, fosforu a jódu.

Dřív se hrušky používaly ke zmírnění horečky, při zimnicích, křečích a poruchách zažívání. Dneska asi spíš vsadíme na prevenci a pravidelnou konzumaci než na hrušku jako lék. V tom ale není žádný problém!

Hrušky obsahují antioxidanty, které bojují proti volným radikálům. 

Hrušky jsou nejlepší čerstvé, klidně si z nich ale můžeš udělat odvar, džus nebo džem.

Pomáhají při zácpě i při redukční dietě

Právě pravidelná konzumace tohohle ovoce může být tělu velice prospěšná. S čím vším můžou hrušky jako takové pomoct?

  • Pomáhají snižovat hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
  • Pomáhají snižovat riziko vysokého tlaku, infarktu a mozkové mrtvice.
  • Obsažené antioxidanty bojují proti volným radikálům, jsou tedy prevencí vzniku a rozšiřování rakovinného bujení.
  • Posilují imunitu.
  • Odvar z hrušek je vynikající na kašel.
  • Pozitivně ovlivňují naši náladu.
  • Pomáhají snižovat riziko vzniku osteoporózy.
  • Působí proti hnilobným procesům ve střevech.
  • Napomáhají lepšímu soustředění.

Na hruškách je fajn i to, že obsahují spoustu vody. Proto se hodí i do redukčních diet a můžou si na nich čas od času pochutnat i diabetici.

Hrušky jen tak, ale třeba i pečené

S hruškami můžeš libovolně nakládat jako s jiným ovocem. Klidně je bašti syrové a samotné nebo je nakrájej do koláče. V menším množstvím skvěle doplní zeleninový salát a báječnou chuťovou kombinaci tvoří s tvrdými a plísňovými sýry.

Naším favoritem je ovšem pečená hruška, kterou si sama můžeš přizpůsobit svým chutím.

Co potřebuješ: hrušku, lžíci tekutého sladidla (použily jsme čekankový sirup), 1,5 lžíce vody, lžíci rozinek, špetku namletého hřebíčku a skořice

Jak na to:

  • Předehřej si troubu na 190 °C.
  • V misce smíchej sirup, vodu a koření. Do vzniklé směsi namoč rozinky.
  • Hrušku omyj a zbav jádřince.
  • Do vydlabaného středu dej samotné rozinky.
  • Zvenčí hrušku pomaž nebo postříkej sladkou směsí.
  • Dej hrušku do zapékací mísy, volně ji překryj alobalem a peč ji na 190 °C asi 20 minut nebo do změknutí.
  • Servírovat ji můžeš samotnou, ale nic nezkazíš lžící zakysané smetany.

 

 https://www.jsmekocky.cz/clanek/tereza-kvapilova/zajimavosti/proc-jist-hrusky-zlepsuji-       hubnuti-soustredeni-imunitu-i-naladu

4 komentáře:

  1. Zajímavé počteníčko, hrušky bohužel nesmím, jak vidím , tak mi zakazují všechno zdravé a chutné. Asi aby si udrželi pacienta ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Květuško, děkuji ⚛ ღ ♥ to je škoda, já to tedy nepřeháním, ale občas si jí dám ⚛ ღ ♥

      Vymazat
  2. Mám hrušky hodně ráda a tak mě těší,že jsou prospěšné zdraví.A teď jsem na ně dostala chuť a doma už žádná není.

    OdpovědětVymazat
  3. Mám je také ráda. Tak Jíťo honem nějaké sehnat.

    OdpovědětVymazat