Proč jíst hrušky: zlepšují hubnutí, soustředění, imunitu i náladu:
Krásné, slaďoučké a ideálně právě utržené ze stromu. Na hruškách si lidi pochutnávali nejspíš už v době kamenné. Proč bychom je měli následovat?
Dej hruškám šanci a sleduj, co bude
Jedna hruška střední velikosti obsahuje tolik vitamínu C jako půl šálku pomerančové šťávy. Než aby ses mačkala s pomeranči, bude lepší se zakousnout do šťavnaté hrušky (nebo si ji pro jistotu nakrájet, protože i mladé zuby můžou občas potrápitTaky z ní získáš asi 4 g vlákniny, která udělá dobře tvému zažívacímu traktu, a poctivé množství antioxidantů, které jak známo například zabraňují předčasnému stárnutí buněk. A co je důležité – najdeš v ní i dost kyseliny listové, fosforu a jódu.
Dřív se hrušky používaly ke zmírnění horečky,
při zimnicích, křečích a poruchách zažívání. Dneska asi spíš vsadíme na
prevenci a pravidelnou konzumaci než na hrušku jako lék. V tom ale není
žádný problém!
Pomáhají při zácpě i při redukční dietě
Právě pravidelná konzumace tohohle ovoce může být tělu velice prospěšná. S čím vším můžou hrušky jako takové pomoct?
- Pomáhají snižovat hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
- Pomáhají snižovat riziko vysokého tlaku, infarktu a mozkové mrtvice.
- Obsažené antioxidanty bojují proti volným radikálům, jsou tedy prevencí vzniku a rozšiřování rakovinného bujení.
- Posilují imunitu.
- Odvar z hrušek je vynikající na kašel.
- Pozitivně ovlivňují naši náladu.
- Pomáhají snižovat riziko vzniku osteoporózy.
- Působí proti hnilobným procesům ve střevech.
- Napomáhají lepšímu soustředění.
Na hruškách je fajn i to, že obsahují spoustu vody. Proto se hodí i do redukčních diet a můžou si na nich čas od času pochutnat i diabetici.
Hrušky jen tak, ale třeba i pečené
S hruškami můžeš libovolně nakládat jako s jiným ovocem. Klidně je bašti syrové a samotné nebo je nakrájej do koláče. V menším množstvím skvěle doplní zeleninový salát a báječnou chuťovou kombinaci tvoří s tvrdými a plísňovými sýry.
Naším favoritem je ovšem pečená hruška, kterou si sama můžeš přizpůsobit svým chutím.
Co potřebuješ: hrušku, lžíci tekutého sladidla (použily jsme čekankový sirup), 1,5 lžíce vody, lžíci rozinek, špetku namletého hřebíčku a skořice
Jak na to:
- Předehřej si troubu na 190 °C.
- V misce smíchej sirup, vodu a koření. Do vzniklé směsi namoč rozinky.
- Hrušku omyj a zbav jádřince.
- Do vydlabaného středu dej samotné rozinky.
- Zvenčí hrušku pomaž nebo postříkej sladkou směsí.
- Dej hrušku do zapékací mísy, volně ji překryj alobalem a peč ji na 190 °C asi 20 minut nebo do změknutí.
- Servírovat ji můžeš samotnou, ale nic nezkazíš lžící zakysané smetany.
Zajímavé počteníčko, hrušky bohužel nesmím, jak vidím , tak mi zakazují všechno zdravé a chutné. Asi aby si udrželi pacienta ♥
OdpovědětVymazatAhojky Květuško, děkuji ⚛ ღ ♥ to je škoda, já to tedy nepřeháním, ale občas si jí dám ⚛ ღ ♥
VymazatMám hrušky hodně ráda a tak mě těší,že jsou prospěšné zdraví.A teď jsem na ně dostala chuť a doma už žádná není.
OdpovědětVymazatMám je také ráda. Tak Jíťo honem nějaké sehnat.
OdpovědětVymazat