Kynutý pletenec s jablečno-ořechovou náplní
Tento famózní kynutý pletenec spojuje dvě skvělé ingredience – jablka a ořechy. Pokud na tuto kombinaci nedáte dopustit, určitě byste ho měli vyzkoušet. K odpolednímu čaji nebo kávě je jako stvořený.
Náplň:
- jablka (střední) 2 ks
- hnědý cukr 3 lžíce
- mletá skořice 2 lžičky
- máslo 100 g
-
vlašské ořechy
80 g
Těsto:
- hladká mouka 500 g
- žloutek 3 ks
- máslo 100 g
- droždí (čerstvé) 20 g
- plnotučné mléko 250 ml
- sůl 1 špetka
- cukr 80 g
-
Postup přípravy:
- Z droždí, 50 ml mléka a lžičky cukru udělejte kvásek – veškeré suroviny smíchejte a nechte zhruba 10–15 minut kvásek pracovat.
- Mezitím rozpusťte máslo a nechte ho zchladit. Do větší mísy dejte prosátou mouku, špetku soli, nalijte teplé mléko (ne horké!) a přidejte žloutky, cukr, zchladlé máslo a kvásek.
- Vše zpracujte v těsto rukama nebo za pomoci kuchyňského robotu. Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout zhruba 2 hodiny, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
- Na náplň opět rozpusťte máslo a nechte ho zchladit, jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Poté v míse smíchejte nastrouhaná jablka se skořicí cukrem, ořechy a máslem.
- Vykynuté těsto rozválejte na tenký plat a na celý naneste náplň. Srolujte a poté rozřízněte podélně. Ze dvou vzniklých částí udělejte věnec – budete přetáčet jeden přes druhý. Konce pěkně spojte.
- Povrch potřete lehce našlehaným bílkem a můžete posypat ořechy. Na plechu věnec nechte kynout zhruba 40 minut.
-
Mezitím troubu předehřejte na 200 °C. Nakynutý pletenec dejte do
předehřáté trouby, po 5 minutách troubu ztlumte na 180 °C a po dalších
15 minutách na 160 °C. Celkem pečte 40–50 minut podle trouby .
Leni dala bych si,ale v pondělí mi trhala zubařka 2 zuby bohužel se jeden kořen zalomil,tak jsem musela do FN tam i to rozřízli a mám v ústech 5 stehů.No radost,ale zítra budu péct frgály 🥰
OdpovědětVymazatJejda Jindří to mě mrzí, tak ať to nebolí. To je pech. Frgály jsem nikdy nepekla. Upekla jsem tři mazance.
VymazatTenhle věnec asi dělám podobně,ale podle receptu na kringel.Je to velmi chutné.Nedávám tam jablka,ale jenom ořechy, a máslo.I když náplně mohou být různé.S jablbky bych to vyzkoušela.
OdpovědětVymazatUrčitě je to výborné, přijde mi to pracné ⚛ ღ ♥
VymazatLeničko přeju Ti krásné Velikonoce ! Měj se dobře, Lenka
OdpovědětVymazatDěkuji Leni, krásné jarní svátky přeji ⚛ ღ ♥
VymazatParádní pečení ♥
OdpovědětVymazatMyslím si, že to bude pracné, možná někdy vyzkouším.
Vymazat