29. 3. 2024

Kynutý pletenec s jablečno-ořechovou náplní Kynutý pletenec s jablečno-ořechovou náplní

 

Tento famózní kynutý pletenec spojuje dvě skvělé ingredience – jablka a ořechy. Pokud na tuto kombinaci nedáte dopustit, určitě byste ho měli vyzkoušet. K odpolednímu čaji nebo kávě je jako stvořený.

Náplň:

Postup přípravy:

  1. Z droždí, 50 ml mléka a lžičky cukru udělejte kvásek – veškeré suroviny smíchejte a nechte zhruba 10–15 minut kvásek pracovat.
  2. Mezitím rozpusťte máslo a nechte ho zchladit. Do větší mísy dejte prosátou mouku, špetku soli, nalijte teplé mléko (ne horké!) a přidejte žloutky, cukr, zchladlé máslo a kvásek.
  3. Vše zpracujte v těsto rukama nebo za pomoci kuchyňského robotu. Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout zhruba 2 hodiny, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
  4. Na náplň opět rozpusťte máslo a nechte ho zchladit, jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Poté v míse smíchejte nastrouhaná jablka se skořicí cukrem, ořechy a máslem.
  5. Vykynuté těsto rozválejte na tenký plat a na celý naneste náplň. Srolujte a poté rozřízněte podélně. Ze dvou vzniklých částí udělejte věnec – budete přetáčet jeden přes druhý. Konce pěkně spojte.
  6. Povrch potřete lehce našlehaným bílkem a můžete posypat ořechy. Na plechu věnec nechte kynout zhruba 40 minut.
  7. Mezitím troubu předehřejte na 200 °C. Nakynutý pletenec dejte do předehřáté trouby, po 5 minutách troubu ztlumte na 180 °C a po dalších 15 minutách na 160 °C. Celkem pečte 40–50 minut podle trouby .
Kynutý pletenec s jablečno-ořechovou náplní

8 komentářů:

  1. Leni dala bych si,ale v pondělí mi trhala zubařka 2 zuby bohužel se jeden kořen zalomil,tak jsem musela do FN tam i to rozřízli a mám v ústech 5 stehů.No radost,ale zítra budu péct frgály 🥰

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda Jindří to mě mrzí, tak ať to nebolí. To je pech. Frgály jsem nikdy nepekla. Upekla jsem tři mazance.

      Vymazat
  2. Tenhle věnec asi dělám podobně,ale podle receptu na kringel.Je to velmi chutné.Nedávám tam jablka,ale jenom ořechy, a máslo.I když náplně mohou být různé.S jablbky bych to vyzkoušela.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě je to výborné, přijde mi to pracné ⚛ ღ ♥

      Vymazat
  3. Leničko přeju Ti krásné Velikonoce ! Měj se dobře, Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Leni, krásné jarní svátky přeji ⚛ ღ ♥

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. Myslím si, že to bude pracné, možná někdy vyzkouším.

      Vymazat