16. 3. 2024

 

Připravte si pivní guláš podle osvědčeného receptu

Tradiční pivní guláš zahřeje nejen tělo, ale i duši. Tento recept vás krok za krokem provede přípravou této oblíbené české speciality, která kombinuje bohaté chutě hovězího masa, aromatického piva a tradičních koření. Ideální volba pro rodinný oběd nebo večeři s přáteli.

Guláš v talíři

Ingredience na tradiční pivní guláš

  • 500 g předního hovězího masa (nejlépe kližky)
  • 2 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • kousek slaniny
  • sůl
  • mletý pepř
  • mletá sladká paprika
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • česnek
  • drcený kmín
  • 1 dl světlého piva (nikoliv plzeňské)
  • 1 krajíček chleba
  • majoránkaPivní guláš

    Postup

  • Hovězí maso naklepeme a nakrájíme na stejně velké kostky.
  • Poté nakrájíme cibule na plátky, osmahneme do zlatova na sádle a na kostičkách slaniny, přidáme maso a za stálého míchání je opékáme, až se štáva vydusí.
  • Posypeme mletou paprikou, necháme ji zpěnit, zalijeme je částí piva a trochou vody, osolíme, opepříme, přidáme rajčatový protlak, rozetřený česnek, kmín a dusíme na malém plameni až maso téměř změkne.
  • Chléb namočíme v troše vody, přidáme k masu a dusíme dále, až maso změkne.
  • Guláš zalijeme zbylým pivem, okořeníme majoránkou a krátce převaříme.
  • Guláš 
 
Pokud jsme nepřidali protlak do základu, můžeme to ještě napravit. Stačí jednoduše na lžičce oleje restovat lžíci protlaku až zkaramelizuje a poté přidat do guNáš tip: Na mleté paprice nešetříme, důležitá je její kvalita i přiměřené množství. Pokud potřebujeme přidat papriku (i pálivou), rozpustíme ji v trošce horkého oleje a pak přidáme do pokrmu. Paprika vydá to nejlepší až ve spojení s horkým tukem.

8 komentářů:

  1. Může to být chutné Leničko ♥

    OdpovědětVymazat
  2. Dělala jsem podobný a byl výborný ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
  3. Pivní guláš jsem nikdy nedělala a myslím,že by si manžel pochutnal.

    OdpovědětVymazat
  4. Pivní guláš dělám, přidávám aj nastrouhaný celer :-) proč né plzeňské pivo nikoliv?? Přeci k němu patří🤣mám na mysli k hotovému ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš to by mě nenapadlo, ten celer. Plzeň ke gulášku se hodí, jen to maso nepodlévat plzní :-) je hořká ⚛ ღ ♥

      Vymazat
    2. Jo,jo já vím že nepodlévat plzní to jsem pochopila :-)) zkus někdy celer ale na hrubo nastrouhat je výborný i do houbového guláše :-)

      Vymazat
    3. Děkuji Ivetko za radu vyzkouším ⚛ ღ ♥

      Vymazat