Připravte si pivní guláš podle osvědčeného receptu
Tradiční pivní guláš zahřeje nejen tělo, ale i duši. Tento recept vás krok za krokem provede přípravou této oblíbené české speciality, která kombinuje bohaté chutě hovězího masa, aromatického piva a tradičních koření. Ideální volba pro rodinný oběd nebo večeři s přáteli.
Ingredience na tradiční pivní guláš
- 500 g předního hovězího masa (nejlépe kližky)
- 2 cibule
- 2 lžíce sádla
- kousek slaniny
- sůl
- mletý pepř
- mletá sladká paprika
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- česnek
- drcený kmín
- 1 dl světlého piva (nikoliv plzeňské)
- 1 krajíček chleba
- majoránka
Postup
- Hovězí maso naklepeme a nakrájíme na stejně velké kostky.
- Poté nakrájíme cibule na plátky, osmahneme do zlatova na sádle a na kostičkách slaniny, přidáme maso a za stálého míchání je opékáme, až se štáva vydusí.
- Posypeme mletou paprikou, necháme ji zpěnit, zalijeme je částí piva a trochou vody, osolíme, opepříme, přidáme rajčatový protlak, rozetřený česnek, kmín a dusíme na malém plameni až maso téměř změkne.
- Chléb namočíme v troše vody, přidáme k masu a dusíme dále, až maso změkne.
- Guláš zalijeme zbylým pivem, okořeníme majoránkou a krátce převaříme.
Pokud jsme nepřidali protlak do základu, můžeme to ještě napravit. Stačí
jednoduše na lžičce oleje restovat lžíci protlaku až zkaramelizuje a
poté přidat do guNáš tip: Na mleté paprice nešetříme, důležitá je její
kvalita i přiměřené množství. Pokud potřebujeme přidat papriku (i
pálivou), rozpustíme ji v trošce horkého oleje a pak přidáme do pokrmu.
Paprika vydá to nejlepší až ve spojení s horkým tukem.
Může to být chutné Leničko ♥
OdpovědětVymazatDělala jsem podobný a byl výborný ⚛ ღ ♥
OdpovědětVymazatPivní guláš jsem nikdy nedělala a myslím,že by si manžel pochutnal.
OdpovědětVymazatUrčitě, je výborný ⚛ ღ ♥
VymazatPivní guláš dělám, přidávám aj nastrouhaný celer :-) proč né plzeňské pivo nikoliv?? Přeci k němu patří🤣mám na mysli k hotovému ;-)
OdpovědětVymazatVidíš to by mě nenapadlo, ten celer. Plzeň ke gulášku se hodí, jen to maso nepodlévat plzní :-) je hořká ⚛ ღ ♥
VymazatJo,jo já vím že nepodlévat plzní to jsem pochopila :-)) zkus někdy celer ale na hrubo nastrouhat je výborný i do houbového guláše :-)
VymazatDěkuji Ivetko za radu vyzkouším ⚛ ღ ♥
Vymazat