31. 8. 2020

Fuchsie

Mrazuvzdornou fuchsii nemusíte na zimu schovávat

Fuchsie jsou okouzlující květiny, které u nás známe spíše jako rostliny zdobící interiéry. Ovšem velmi dobře se dají pěstovat také jako rostliny přenosné. Jako mobilní zeleň mohou zkrášlovat v letním období terasy, balkony, schodiště anebo zahrady. Dnes se seznámíme s odolnými varietami fuchsie magellanské.

Fuchsie dříve často pěstované

S příchodem prvních mrazíků však právě u fuchsií pěstovaných přes léto venku, přicházejí problémy. Je nutné vyřešit, kde fuchsie přes zimu uskladníme. Jen málokdo má možnost přezimovat fuchsie při teplotě okolo 6–10 °C a zároveň na světle. Tyto podmínky jsou nutné pro zdravý vývoj rostliny a její bohaté kvetení v příštím roce. V teplých panelákových bytech takové prostředí najdeme jen stěží. Pravděpodobně právě toto byl důvod, proč se pěstování těchto dříve tolik oblíbených květin stalo spíše okrajovou záležitostí. A to je jistě škoda, neboť nám mohou nabídnout hodně krásy v podobě různorodě vypadajících květů.

Původ odolné fuchsie

Je tu však i možnost pěstovat fuchsie a nemuset řešit starosti s jejich přezimováním, a to  v podobě fuchsie magellanské (Fuchsia magellanica Lam.). Z celé skupiny 100 druhů známých fuchsií pouze tento původem z jižního Chile a Argentiny odolává mrazu. Většina ostatních fuchsií pochází z tropické části Ameriky a z Nového Zélandu.
V našich podmínkách fuchsie magellanská tvoří keříky vysoké 60–100 cm. Její výhony jsou tenké a holé, obloukovitě se sklánějí dolů k zemi. Zelené listy jsou 2,5 až 5 cm dlouhé zoubkované a špičaté. Květy mají typickou sukénku korunních plátků purpurové barvy. Celková délka květů odpovídá cca 2,5–3 cm. U nás rostoucí fuchsie plody většinou nevytvářejí.

Varianty a kultivary fuchsie magellanica

Fuchsia magellanica má dokonce několik variet a kultivarů, ovšem jen dva z nich odolají našim podmínkám. Jedná se o fuchsii m. ‚Riccartonii‘, která pochází z Falklandských ostrovů. Její listy zůstávají velmi malé a nepravidelně zubaté. Rourky květů září červenou barvou, zatímco sukénky květů jsou purpurově fialové. Druhou je fuchsie m. ‚Gracilis‘. V její domovině v Chile dosahuje výšky až 3 metry, zatímco v našich podmínkách dorůstá jen od 60 do 130 cm. Její výhony jsou jemně ochlupené a květy mají ozdobný vzhled v purpurově červené barvě. Květy jsou velmi dlouhé.

Co fuchsiím vyhovuje

Fuchsiím se nejvíce zavděčíme dostatečně chráněnou polohou, dobrou zahradní směsí a umístěním na slunci. Na zimu ocení zakrytí kořenů. Pokud nebudou poškozené mrazem, rostliny během jara a léta dobře zregenerují, i když jejich nadzemní části v průběhu zimy namrznou.

2 komentáře:

  1. Zajímavé.Já jak mně odkvetly,tak jsem květník vysypala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám je moc ráda, ale přes zimu je uchovat v paneláku je nadlidský úkon. proto když jsem viděla tuto mrazuvzdornou, tak jsem jí zakoupila. Uvidím jaká bude příští rok, zda přežije nebo ne ⚛ ღ ♥

      Vymazat