24. 1. 2021

Andělika lékařská

 

Léčivé účinky anděliky lékařské byly známy již v daleké minulosti a pro mnohé z nich je využívána dodnes. Tato bylina například podporuje trávení a tlumí nadýmání, zároveň působí kladně při nechutenství i žaludeční neuróze, vše ale postupně…

Výskyt: andělika se původně vyskytovala ve studených částech Evropy, a to především ve Skandinávii, Grónsku apod. Postupem času se ovšem začala pěstovat i v jiných oblastech a nakonec zplaněla také ve střední Evropě včetně České republiky. Navíc se odedávna vyskytuje i v severních oblastech Asie.

Popis a účinné látky: jde o dvouletou až víceletou rostlinu z čeledi miříkovitých, která je velmi statná. Její výška totiž může přesahovat i 2 metry. V prvním roce života tvoří andělika lékařská růžici přízemních listů, zatímco v dalších letech kvete. Květy jsou oboupohlavné, přičemž se objevují od července do poloviny srpna. Plodem jsou dvojnažky, které ovšem přináší pouze jedinkrát a následně hyne. Mezi zajímavé účinné látky patří hořčiny, silice, flavonoidy, třísloviny, tanin nebo pektin.

Užitečné části: rostlina je sbírána především pro svůj kořen a semena, které obsahují účinné látky ve velké míře.

Léčivé účinky anděliky lékařské

Léčivé účinky anděliky lékařské byly známy již v daleké minulosti a pro mnohé z nich je využívána dodnes. Tato bylina například podporuje trávení a tlumí nadýmání, zároveň působí kladně při nechutenství i žaludeční neuróze. Navíc pomáhá organismu s látkovou přeměnou (metabolismus) a dokáže stimulovat nervovou soustavu. Kromě toho může pomoci s přemírou stresu a s komplikacemi dýchacích cest. A užívána bývá rovněž pro své potopudné a močopudné účinky.

Andělika lékařská umí rovněž regulovat činnost žláz s vnitřní sekrecí, stimuluje srdce, zpevňuje cévní stěny a užívá se rovněž jako kloktadlo při zánětech ústní dutiny. Ženám je doporučována i při menstruačních bolestech. Významné je rovněž její vnější použití, a to konkrétně jako součást koupelí při revmatických onemocněních a bolestech svalů. Ovšem pozor! Rostlina by neměla být používána v období těhotenství a kojení ani při zánětech ledvin a vředech.

Upozorňujeme: anděliku lékařskou byste ostatně neměli užívat ani za normálních okolností hodně a dlouhodobě. Pak totiž může negativně působit na pokožku, která se stanou náchylnou na sluneční záření.

Kuchyňské použití anděliky lékařské

Andělika má nahořklou chuť a silnou vůni. Používá se tedy jako koření, a to např. do polévek, omáček či salátů. Semena či kořen této bylinky jsou navíc díky své aromatické vůni využívána k přípravě různých likérů. Vzhledem ke svým léčivým účinkům se přitom často jedná o likéry žaludeční. Semena anděliky lékařské se také používají k přípravě čajů. Nicméně vzhledem k výše uvedeným vedlejším účinkům byste to s jejich užíváním neměli v žádném případě přehánět.

Recept na andělikové víno: nejprve zalijete 5 lžic nasekaného kořene červeným vínem a necháte luhovat při teplotě zhruba 20 °C. Občas je vhodné protřepat. Následně už jen přecedíte a máte hotovo.

https://www.bylinkovo.cz/andelika-lekarska/

Žádné komentáře:

Okomentovat