5. 2. 2021

 

Holandský řízek krok za krokem: Poctivý domácí recept:

Možná, že sice není tak úplně holandský, ale lahodný a plný rozteklého sýra bezpochyby ano. Řízek z mletého masa máte za chvilku hotový a hodí se jako šťavnatější (a dostupnější) alternativa toho klasického.

Asi tušíte, že podobně jako španělský ptáček nebo francouzské brambory nemá holandský řízek původ v Nizozemí, ale spíše v kuchyních mlsných jazýčků z Čech. To by každopádně nemělo nikoho odradit od jeho přípravy – mleté maso zůstává kolikrát šťavnatější a rozteklý sýr s nasekanou petrželkou mu zase dodá nový chuťový rozměr.

 

Mleté řízky se sýrem

Na 4 porce potřebujete: 500 g mletého vepřového (dobrá je plec s nižším obsahem tuku), 150 g sýra (gouda, ementál, eidam, čedar), hrst petržele, sůl, pepř, hladkou mouku, 1–2 vejce, strouhanku, řepkový olej, sádlo nebo přepuštěné máslo na smažení

 

Maso vybírejte raději libovější - dobrá je třeba mletá plec

Postup: Maso dost opepřete, podle chuti osolte (pozor přitom na slanost sýru!) a smíchejte s nasekanou petrželí a jemně nastrouhaným sýrem.

 

Jako koření použijte jenom čerstvou petrželku, sůl a pepř

Sýr dodá masu chuť i šťavnatost

Navlhčenýma rukama pak z hmoty tvarujte 8 placiček, které uprostřed trochu stlačte, protože se při smažení vyboulí. Řízky pak obalujte v klasickém trojobalu: nejprve v mouce, poté v rozšlehaném lehce osoleném vajíčku a nakonec ve strouhance.

 

Placičky uprostřed trochu promáčkněte, aby se při smažení nevyboulily, a obalte v trojobalu

Pozvolna dozlatova smažte v dostatečné vrstvě oleje, sádla nebo přepuštěného másla. Hotové řízky odkládejte na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk.

Ideálně všechny najednou pak smažte v dostatečně vysoké vrstvě tuku

 

Hotové řízky nechte odkapat na papírové utěrce

Já je podávala s bramborovou kaší (uvařené brambory osolíte a s trochou másla a mléka rozmixujete nebo rozšťoucháte), okurkovým salátem (okurku osolíte, opepříte, lehce osladíte a okyselíte octem) a nakládanými okurkami, ale nic nezkazíte ani vařenými bramborami nebo míchaným salátem.

 

Holandský řízek je na povrchu pěkně křupavý díky trojobalu a uvnitř zase šťavnatý díky mletému masu a sýru

Jestli vám tento řízek nebyl dost dobrý, inspirujte se a vyberte si některý z jiných receptů na nejlepší řízky. Vyzkoušejte i klasické karbanátky jako od babičky.

https://www.prozeny.cz/clanek/holandsky-rizek-krok-za-krokem-tohle-mlete-maso-se-syrem-nema-chybu-37921

 

 

 

 

 

 

6 komentářů:

  1. Holandské řízky milujeme hlavně syn ten jich zbaští nejvíce my s mužem se držíme a syn si to může dovolit vždy si bere aj do práce :-)) Jinak já je nesmažím vůbec na pánvi peču je v troubě na pečícím papíru jen malinko je zakápnu olejem oni dost pustí omastek a ten sliji dopeču opravdu doporučuji vyzkoušej.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám je ráda, ale u nás to jáím jenom já a holka ochutná maximálně jeden. Už jsem je dlouhio nedělala, ale receptík se mi líbí. No vidíš, dobrý nápad, díky ღ☘

      Vymazat
    2. Tak je udělej syn přijede 😁 😂 🤣 on by je mohl jíst 3x do týdne a má je rád s bramborovou kaší.Opravdu zkus to poskládej je na pečící papír zakápni je olejem oni hodně jsou mastné já během procesu toho pečení ten omastek sliji .

      Vymazat
  2. Máme rádi,ale už jsem dlouho nedělala.Další tip na oběd

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám je také ráda, ale z rodiny jen já, tak je ani nedělám ⚛ ღ☘

      Vymazat
  3. Jééé Ivetko od Tebe mu chutná nejvíce. Jó pamatuji si tu radu, péci v troubě. Díky ⚛ ღ☘

    OdpovědětVymazat