Pikantní zelňačka z červeného zelí :
Zelňačka se v 99 % případů dělá z bílého zelí. A přitom to červené obsahuje podstatně více vitaminů A a C i železa, a navíc v něm najdete i antioxidant flavonoid (ten mu mimo jiné dodává onu charakteristickou barvu), který snižuje riziko srdečních onemocnění. Ten kousek klobásy v základu polévky se už ztratí, co myslíte?
- 1 maďarská klobása
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1/8 celeru
- 1/2 hlávky zelí
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- chilli
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 10 kuliček pepře
- sůl
- ocet 8%
- 40 g rajčatového protlaku
- zakysaná smetana
- hladkolistá petržel
- 4 brambory
Postup
Krok 1: Nožičku paprikové klobásy pokrájejte na tenká kolečka a spolu se dvěma lžícemi vody (aby se nepřipálila) ji nechte ve velkém hrnci vyškvařit. Děrovanou lžící kolečka vyndejte a na vypečeném tuku asi 5 minut opékejte najemno pokrájenou jednu velkou nebo dvě středně velké cibule a nastrouhanou mrkev s celerem.
Krok 2: Přidejte na tenké nudličky pokrájené zelí a ještě chvíli restujte. Vmíchejte nasekaný česnek, papriku, čerstvé nebo sušené chilli, protlak, pořádnou lžičku soli, koření rozdrcené v hmoždíři (díky tomu ho pak nebudete muset v hotové polévce lovit) a litr vody.
Krok 3: Vařte asi 20 minut do změknutí, poté do hrnce vraťte opečenou klobásu a nechte chvilku prohřát. Dochuťte trochou octa a podávejte s kysanou smetanou a čerstvou petrželí. Pro sytější polévku přidejte spolu se zelím i na kostičky pokrájené brambory.
Tip: 10 minut před koncem varu přidejte i sáček scezeného zelí kysaného. Je velmi zdravé a polévku pak už ani nebude potřeba dokyselovat.
Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/pikantni-zelnacka-z-cerveneho-zeli-53216
Zajímavé.To bych si skoro nemyslela,že může být zelňačka z červeného zelí.
OdpovědětVymazatTaké jsem nevěděla ⚛ ღ☘
VymazatTak to jsem i já překvapená z červeného zelí by mě to vůbec nenapadlo 😛😲 😱
OdpovědětVymazatTaké mě to překvapilo, ale může být dobrá. Já mám ráda polévky ⚛ ღ ♥
Vymazat