Vánoční zelňačka aneb Nepřekonatelná slovenská kapustnica:
Kapustnica je na Slovensku tradiční součástí štědrovečerní večeře a silvestrovských oslav. Kolik rodin, tolik receptů. Liší se v jednotlivostech – někdo používá méně druhů masa, jiný přidává sušené švestky – základ ale vždy tvoří to nejlepší kysané zelí, které seženete. A nikdy se nepoužívá mouka na zahuštění. Uvařte kotel před silvestrovským večírkem a dejte si ji po půlnoci tak, jak to dělají u východních sousedů. A tam vědí o tom, jak slavit, opravdu hodně.
- 1 kg uzených žeber
- 1 hrst sušených hub
- 2 cibule
- 1 lžíce sádla
- 3 stroužky česneku
- 300 g vepřové plece
- 800 g kysaného zelí
- 1 nožka pikantní klobásy
- 2 bobkové listy
- 8 kuliček nového koření
- 10 kuliček celého černého pepře
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 1 lžička soli
- 1 bochník chleba
- 1 kelímek zakysané smetany
Postup
Krok 1: Uzená žebra (můžete použít i jinou část uzeného, výborný je třeba ocásek) opláchněte a dejte do hrnce s vodou. Přidejte jeden bobkový list, 4 kuličky nového koření, 5 kuliček celého černého pepře a povařte asi 20 minut. Uzený vývar sceďte a uchovejte, maso oberte od kostí.
Krok 2: Sušené houby zalijte vroucí vodou a nechte chvíli stát.
Krok 3: Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky, vepřovou plec opláchněte a nakrájejte na menší kostky.
Krok 4: Ve velkém hrnci rozpalte sádlo a cibuli na něm osmahněte do světlehnědé barvy. Vsypte vepřové maso a opečte ho. Osolte špetkou soli (solte opravdu symbolicky, díky kysanému zelí bude polévka slaná dostatečně). Počkejte, až se vydusí šťáva, kterou maso pustilo, a přidejte prolisovaný česnek.
Krok 5: Hrnec částečně stáhněte z ohně, vsypte mletou papriku a důkladně, ale rychle, ji zamíchejte do základu. Zalijte uzeným vývarem a vraťte na oheň.
Krok 6: Sceďte a vymačkejte kysané zelí, šťávu zachyťte. Zelí neoplachujte a vložte do hrnce. Přidejte sušené houby i s vodou, ve které byly namočené, případně dolijte do hrnce ještě trochu vody, aby bylo všechno ponořené. Přidejte bobkový list a zbytek nového koření a pepře, přiveďte k varu a pomalu vařte asi 40 minut.
Krok 7: Po 40 minutách přidejte do hrnce obrané uzené maso a pikantní klobásu v celku. Ochutnejte a dolaďte polévku – solit pravděpodobně nebude nutné, můžete ji dokyselit odloženou štávou ze zelí. Dále pomalu vařte asi 20 minut, až bude maso i zelí měkké.
Krok 8: Vylovte z polévky klobásu, nakrájejte ji na kolečka, vraťte do hrnce a promíchejte.
Krok 9: Polévku podávejte s krajícem dobrého chleba a kopečkem zakysané smetany.
Můj tip: Zelňačka je nejchutnější ohřívaná, druhý až třetí den po uvaření. Když máte rádi ostřejší jídla, můžete kromě sladké použít do základu i půl lžičky pikantní papriky.
Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/vanocni-zelnacka-aneb-neprekonatelna-slovenska-kapustnica-52496
Leni tak to vařime co mamka se toho navařila byla slovenka tak nás to naučila musi tam byt domáci klobasa vyuzena máš to moc hezké tady zase všechno popsané děkuji********************
OdpovědětVymazatBětuško, já jí také vařím. Máme jí rádi. pa díky za komentíky. Opatruj se. ⚛ ღ☘
VymazatTak já vařím tuhle
OdpovědětVymazatJíťo, řekla bych že je nejlepší ⚛ ღ☘
VymazatTak ta je nejlepší já přidávám pikantní klobásu tak jak píše i Bětuška 👍 😊😏 škoda, že u nás ji nemusí já ale jo a to ve velkém hihi
OdpovědětVymazatSouhlasím je nejlepší ⚛ ღ ♥
Vymazat