14. 2. 2021

 

Vánoční zelňačka aneb Nepřekonatelná slovenská kapustnica:

 

Kapustnica je na Slovensku tradiční součástí štědrovečerní večeře a silvestrovských oslav. Kolik rodin, tolik receptů. Liší se v jednotlivostech – někdo používá méně druhů masa, jiný přidává sušené švestky – základ ale vždy tvoří to nejlepší kysané zelí, které seženete. A nikdy se nepoužívá mouka na zahuštění. Uvařte kotel před silvestrovským večírkem a dejte si ji po půlnoci tak, jak to dělají u východních sousedů. A tam vědí o tom, jak slavit, opravdu hodně.  


Ingredience pro:
12 porcí
Budete potřebovat:
  • 1 kg uzených žeber
  • 1 hrst sušených hub
  • 2 cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 3 stroužky česneku
  • 300 g vepřové plece
  • 800 g kysaného zelí
  • 1 nožka pikantní klobásy
  • 2 bobkové listy
  • 8 kuliček nového koření
  • 10 kuliček celého černého pepře
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička soli
K podávání:
  • 1 bochník chleba
  • 1 kelímek zakysané smetany

    Postup

    Krok 1: Uzená žebra (můžete použít i jinou část uzeného, výborný je třeba ocásek) opláchněte a dejte do hrnce s vodou. Přidejte jeden bobkový list, 4 kuličky nového koření, 5 kuliček celého černého pepře a povařte asi 20 minut. Uzený vývar sceďte a uchovejte, maso oberte od kostí.

    Krok 2: Sušené houby zalijte vroucí vodou a nechte chvíli stát.

    Krok 3: Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky, vepřovou plec opláchněte a nakrájejte na menší kostky.

    Krok 4: Ve velkém hrnci rozpalte sádlo a cibuli na něm osmahněte do světlehnědé barvy. Vsypte vepřové maso a opečte ho. Osolte špetkou soli (solte opravdu symbolicky, díky kysanému zelí bude polévka slaná dostatečně). Počkejte, až se vydusí šťáva, kterou maso pustilo, a přidejte prolisovaný česnek.

    Krok 5: Hrnec částečně stáhněte z ohně, vsypte mletou papriku a důkladně, ale rychle, ji zamíchejte do základu. Zalijte uzeným vývarem a vraťte na oheň.

    Krok 6: Sceďte a vymačkejte kysané zelí, šťávu zachyťte. Zelí neoplachujte a vložte do hrnce. Přidejte sušené houby i s vodou, ve které byly namočené, případně dolijte do hrnce ještě trochu vody, aby bylo všechno ponořené. Přidejte bobkový list a zbytek nového koření a pepře, přiveďte k varu a pomalu vařte asi 40 minut.

    Krok 7: Po 40 minutách přidejte do hrnce obrané uzené maso a pikantní klobásu v celku. Ochutnejte a dolaďte polévku – solit pravděpodobně nebude nutné, můžete ji dokyselit odloženou štávou ze zelí. Dále pomalu vařte asi 20 minut, až bude maso i zelí měkké.

    Krok 8: Vylovte z polévky klobásu, nakrájejte ji na kolečka, vraťte do hrnce a promíchejte.

    Krok 9: Polévku podávejte s krajícem dobrého chleba a kopečkem zakysané smetany.

    Můj tip: Zelňačka je nejchutnější ohřívaná, druhý až třetí den po uvaření. Když máte rádi ostřejší jídla, můžete kromě sladké použít do základu i půl lžičky pikantní papriky.

    Zdroj:

    https://www.prozeny.cz/clanek/vanocni-zelnacka-aneb-neprekonatelna-slovenska-kapustnica-52496

     

 

 

6 komentářů:

  1. Leni tak to vařime co mamka se toho navařila byla slovenka tak nás to naučila musi tam byt domáci klobasa vyuzena máš to moc hezké tady zase všechno popsané děkuji********************

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bětuško, já jí také vařím. Máme jí rádi. pa díky za komentíky. Opatruj se. ⚛ ღ☘

      Vymazat
  2. Tak ta je nejlepší já přidávám pikantní klobásu tak jak píše i Bětuška 👍 😊😏 škoda, že u nás ji nemusí já ale jo a to ve velkém hihi

    OdpovědětVymazat