1. 3. 2021

 

Piškotová roláda s tvarohovým krémem:

 

Suroviny 12 porcí

Těsto:
4 vejce
4 vrchovaté lžíce třtinového cukru
4 – 5 vrchovatých lžic hladké mouky

náplň:
2 měkké tvarohy
3 lžíce cukru moučka
trochu mléka
cca 50 g změklého másla
2 lžíce kakaa
asi 10 stejně velkých jahod

poleva:
čokoláda na vaření
bílá čokoláda
rostlinný olej

Postup přípravy receptu

  1. Nejdřív uděláme krém - tvaroh, cukr, kakao, trochu mléka a změklé máslo nakrájené na kostičky šleháme dokud se vše dokonale nespojí. Dáme do lednice.

  2. Těsto - vejce šleháme s cukrem asi 10 minut dokud nevznikne pěna, poté postupně přimícháváme prosátou hladkou mouku a už nešleháme jen mouku lehce vmícháme do pěny.

  3. Těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 15 minut v troubě vyhřáté na nejvyšší stupeň.

  4. Když těsto vyndáme z trouby, necháme ho vychladnout, sloupneme ho opatrně z pečícího papíru a položíme na čistou navlhčenou utěrku.

  5. Potom na piškot rovnoměrně rozetřeme tvarohový krém a doprostřed dáme do řady omyté jahody. Opatrně vytvoříme roládu a necháme ji ztuhnout v lednici (nejlépe na nějakém tácku vyloženém alobalem).

  6. Asi za půl hodiny si připravíme vodní lázeň. Polevu uděláme z rozpuštěné čokolády na vaření s trochou oleje, aby byla řidší. Pokud chceme polevu dvoubarevnou - přichystáme dvě vodní lázně. Bílou polevu vytvoříme z kvalitní bílé čokolády s trochou rostlinného oleje.

  7. Roládu poléváme nejprve tmavou polevou po celé ploše a pak dozdobíme světlou polevou.

  8. Necháme v lednici ztuhnout.

Poznámka od kuchařky

Při pečení můžeme těsto zkontrolovat jestli už je upečené - pomocí špejle -zapíchneme ji do těsta a pokud se těsto lepí, ještě piškot není. Nebo na těsto položíme prst a pokud se vytvoří v piškotu důlek - ještě chvíli pečeme.

Při polévání rolády čokoládou se hodí cukrářská mřížka, pokud ji nemáte, položte pod roládu alobal, na který bude přebytečná poleva odkapávat. 

Zdroj: https://www.toprecepty.cz/recept/6557-piskotova-rolada-s-tvarohovym-kremem/

 
 
 

6 komentářů:

  1. To je mňamka Leni...😀😀😀

    OdpovědětVymazat
  2. Hi hi hi to tedy je ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
  3. Leni piškotové rolády jsou nejlepší hlavně rychlé, já o víkend zase pekla tu jelení slzu jelikož přijela dcera s Čakínkem pozvala jsem na oběd na svíčkovou, tak si pochutnala :-) kdoví kdy se zase uvidíme ani toho psa nebude moci Kuba přivézt :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, jsi cukrářka ⚛ ღ☘ doba je divná ⚛ ღ☘

      Vymazat
  4. Až se budeme moci zase setkávat,tak budu péct samé dobroty.Takhle jsme na to dva a manžel by potřeboval zhubnout.

    OdpovědětVymazat
  5. Já Ti rozumím Jíťo, on to šlověk na sebe přihodí rychle, ale dát dolů dvě kila je dřina :-)

    OdpovědětVymazat