25. 3. 2021

 

Tousty se sýrem a pórkem & salátkem

Nenápadný skvost! Kombinace sýru a pórku je jednoduše geniální. Salátek je skvělou tečkou, která jídlo vyladí k dokonalosti. 

 

Ingredience

    • 50g másla
    • 2 malé pórky nebo bílá a světle zelená část z 1 velkého (cca 300g)
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 4–6 plátků toustového chleba (nejlépe celozrnného)
    • 100g výrazného čedaru nebo jiného dobrého polotvrdého sýra, nastrouhaného

    NA SALÁTEK

    • 1 lžíce jablečného octa nebo citronové šťávy
    • 2–3 lžičky hrubozrnné hořčice
    • 1 lžíce javorového sirupu nebo tekutého medu
    • 2 mrkve, nakrouhané na stužky
    • 1 červené jablko, zbavené jádřince a nakrájené na tenké klínky
    • 1 malá červená řepa, nastrouhaná nahrubo

      Příprava jídla

      1 V pánvi na polovině másla duste osolený a opepřený pórek podlitý 1,5 lžící vody doměkka; asi 12 minut (podle potřeby podlévejte trochou vody, aby se nepřichytil).

      2 Mezitím připravte salát: Promíchejte v míse ocet, hořčici a javorový sirup, osolte a opepřete. Promíchejte s mrkví a jablkem, pak posypte červenou řepou, ale už nemíchejte.

      3 Na silném ohni rozehřejte grilovací pánev. Všechen chléb namažte po jedné straně zbývajícím máslem. Do odstaveného pórku vmíchejte sýr a pak směs rozdělte na nenamazanou stranu dvou chlebů, přiklopte zbývajícími tak, aby máslo bylo navrchu. Opékejte na pánvi asi 2 minuty z každé strany, aby se sýr roztavil. Vrchní chléb přitom tiskněte obracečkou, aby všechno drželo pohromadě.

      4 Salát promíchejte a podávejte s tousty.

 

2 komentáře: