26. 3. 2021

 

Cizrna:

Cizrna

Cizrna je plodem asi půlmetrové rostliny cicer beraní, která se pěstuje nejhojněji v Indii a Turecku. Cizrna (nebo také římský hrách) snižuje cholesterol a působí proti stresu. Obsahuje bílkoviny a vápník, často tak nahrazuje maso vegetariánům. Tato velmi vydatná, zdravá a chutná luštěnina má pod měkkou slupkou lahodnou dužinu s lehce sladkou, mléčnou a ořechovou chutí.

 Rady při nákupu

Cizrna se prodává sterilovaná v konzervě, sušená v sáčku nebo naklíčená na plastovém tácku překrytém folií. Je k dostání běžně ve větších supermarketech. Pohybuje se v různých cenových relacích. Levnější je cizrna sušená, ale její úprava je náročnější. Konzervovaná i naklíčená cizrna je připravená ihned ke zpracování.

 Využití v kuchyni

Sušená cizrna se nejprve nechá alespoň na 1-2 dny nabobtnat ve vodě. Nejlepšího výsledku dosáhnete, když cizrnu necháte klíčit až 2 dny a pravidelně vyměňujete vodu. Je důležité, aby se voda při tomto procesu nezačala kazit! Po nabobtnání se cizrna slije, odstraní se tmavé, nevyklíčené kuličky a vaří se v čisté vodě 1-2 hodiny. Ačkoli cizrna nadýmá jen málo, doporučuje se vařit ji s různými bylinkami, např. s bazalkou, saturejkou nebo tymiánem. Pokud máte problémy s trávením, je dobré cizrnu pro lepší stravitelnost oloupat. Cizrnu je možné konzumovat i syrovou po naklíčení (takto upravená cizrna nenadýmá vůbec). Sterilovanou cizrnu pouze slijte z nálevu a propláchněte. Práce s takto koupenou cizrnou je tedy mnohem jednodušší. Chuť cizrny dobře ladí s kvalitními olivovými oleji, se sušenými rajčátky, s česnekem, koriandrem, římským kmínem, pečenými paprikami, ale třeba také s tofu. Hodí se na přípravu pomazánek, kaší, různých salátů, k těstovinám a do polévek. Velice známá je španělská polévka garbanzo, cizrnová kaše hummus nebo falafel.

 Skladování

Sušená a sterilovaná cizrna se skladuje v suchém a chladném prostředí. Naklíčenou cizrnu můžete nechat až týden v lednici, stejně tak otevřenou sterilovanou cizrnu.

 

Zdroj: https://www.labuznik.cz/ingredience/cizrna/

 

2 komentáře:

  1. Cizrnu miluji a dělím z ní všechno možný,co jde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, to já jen občas něco hihihi ⚛ ღ ♥

      Vymazat