3. 4. 2021

 

Bezlepkový mazanec:

Fotografie mazance na talíři (na plátky) | Bezlepkový mazanec | Bezlepkové recepty | 30. recept 

Ingredience

½ kg bezlepkové mouky (300 g Schär Mix B nebo Nutrifree per Dolce, 200 g Doves Farm samokypřící)
1/2 lžičky xantanu
15 dkg cukru moučka
BLP vanilkový cukr
BLP prášek do pečiva
5 dkg droždí Fala
špetka soli
muškátový oříšek
200 ml mléka (pokud použijete olej, dáte jen 200 ml mléka)
10 dkg tuku Hera (nebo 10 dkg oleje, tj asi 110ml)
2 žloutky
1 tučný tvaroh v kostce
50 ml rumu
rozinky, mandle, ořechy podle chuti
žloutek na potření

Postup

     Ohřejeme mléko, aby bylo teplé (ne horké). Rozdrobíme do něj droždí a přidáme půl lžičky cukru krystal. Promícháme a necháme vzejít kvásek (tzn., že droždí začne “pracovat”). Mezitím smícháme všechny sypké suroviny (mandle, rozinky a ořechy zatím ne). Přidáme žloutky, tvaroh, Heru a kvásek. Robotem či ručně pořádně prohněteme, nejprve na malé otáčky, potom rychleji. Až je těsto vláčné a suroviny dobře propojené, přidáme rozinky a mandle. Ještě trochu prohněteme.

     Těsto necháme v míse, posypeme lehce moukou, přikryjeme a necháme asi hodinu kynout. Nakynuté těsto ještě pořádně prohněteme rukama na pomoučeném vále, otáčíme o 90 stupňů a od kraje hněteme. Z těsta vytvarujeme mazanec, dáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě 30-45 minut kynout. Poté pomažeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlemi a pečeme 10 minut v troubě předehřáté na 230°C. Pak snížíme teplotu na 200°C a pečeme ještě asi 20-30 minut. Pokud by se mazanec připaloval, přikryjeme ho alobalem a pečeme dál. Špejlí zkusíme, zda je hotový (špejle je po vytažení suchá). Mazanec necháme vystydnout, pocukrujeme a můžeme se do něj pustit.

Zdroj: https://www.radyzezivota.cz/bezlepkovy-mazanec/

 

 

 

2 komentáře:

  1. Z bezlepkové mouky jsem ještě nikdy nepekla.Já jsem pekla mazance klasicky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Jíťo, já je pekla v sobotu,pro manžela dcery. Těsto vypadalo pěkně, ale hrozně blbě se to peklo, no z dávky jsem měla dva mazance, ale mě to moc nechutná.

      Vymazat