17. 4. 2021

 

Krémová polévka z kopřiv a s bramborem:

 

Umíte si představit, že se vám při pohledu na kopřivový porost začnou sbíhat sliny? Dokud z kopřiv nezačnete vařit, nejspíš vás bude tenhle zdravý plevel jen obtěžovat. Ale když se ho naučíte využívat ve svůj prospěch, příště ho budete na jaře vyhlížet s nadšením! Kopřivová polévka je za pár korun, super zdravá a ještě k tomu opravdu dobrá.

Na polévku (místo česneku můžete dát medvědí česnek)
  • 2 lžíce másla
  • 2 cibule
  • 3 brambory
  • 2 stroužky česneku
  • 800 ml vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl a pepř
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 180 g mladých kopřiv
     
    Část kopřiv lze nahradit jinou zeleninou, klidně mrazenou
    • špenát
    • hrášek
    • mrkev

      Postup

      Krok 1: Jak sbírat a zpracovat kopřivy? Na sběr kopřiv si vezměte pořádné rukavice a sbírejte nejlépe mladé rostliny. Používat budete jen listy a vršky, tuhé stonky zahoďte – kopřiv je většinou dostatek, takže vám jich nemusí být líto. Asi 180 gramů (6 pořádných hrstí) kopřiv pořádně propláchněte, a aby měly hezčí barvu a nežahaly, ještě je v sítku prolijte vroucí vodou a ihned pak zchlaďte studenou.

      Krok 2: Nadrobno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na másle (podle chuti můžete přidat i 1 až 2 mrkve), pak přidejte nasekaný česnek a nechte chvíli rozvonět. Zalijte vývarem, přidejte asi 300 g brambor nakrájených na kostky a přiveďte k varu. Jak na nejlepší zeleninový vývar?

      Krok 3: Asi 20 minut povařte, a když jsou brambory měkké, přidejte omyté kopřivy. Tyčovým mixérem polévku přímo v hrnci rozmixujte a dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a muškátem. Zjemněte smetanou, nechte chvíli prohřát a podávejte. (Když jsou brambory skoro měkké, můžete přidat i špenát, hrášek nebo oboje. Chvíli je v polévce povařte a pak rozmixujte.)

      Krok 4: Podávejte ozdobené jedlými květy (violka, maceška, sedmikráska, hluchavka...), řeřichou, opečenými semínky nebo třeba se ztraceným vejcem. Znáte trik pro perfektní ztracená vejce?

      Spařené kopřivy jsou skvělé i do velikonoční nádivky (kdo říká, že se smí péct jen na Velikonoce?). A zkoušeli jste už slaný koláč s ricottou a kopřivami?

      Zdroj: https://www.prozeny.cz/clanek/kremova-polevka-z-kopriv-a-s-bramborem-71317#seq_no=2&source=hp&dop_id=71317&dop_ab_variant=0&dop_req_id=DFXHAR9xzEv-202104141527&dop_source_zone_name=prozeny.sznhp.box&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

       

       

 

4 komentáře:

  1. Ta by byla pro mě.Krémové polévky mám ráda

    OdpovědětVymazat
  2. Kopřivy dávám jenom do velikonoční nádivky nebo si vařím čaj. Ta polévka mě zaujala, krémové máme s manželem moc rádi. Přeji hezké dny, zdravím ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také dávám kopřivy do nádivky, letos jsem musela dát petrželku ⚛ ღ ♥ prima večer ⚛ ღ ♥

      Vymazat