Jarní kopřivový nákyp:
Jednou z prvních jarních bylin jsou kopřivy. V kuchyni bývají neprávem opomíjené – jsme zvyklí je dávat maximálně do velikonoční nádivky. Mladé rostliny ale můžete zužitkovat na mnoho způsobů – na čaj, polévku nebo třeba nákyp.
- 45 g másla
- 1/2 cibule
- 45 g hladké mouky
- 220 ml mléka
- sůl a pepř
- 1 špetka muškátového květu
- 4 hrsti mladých kopřiv
- 3 vejce
- máslo na vymazání
Postup
Krok 1: V hlubší pánvi rozehřejte máslo a zpěňte na něm velmi jemně nakrájenou cibuli. Zaprašte moukou a usmažte světlou jíšku.
Krok 2: Jakmile začne zlátnout, přilijte po částech mléko a za stálého šlehání metličkou rozmíchejte dohladka. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým květem. Za občasného promíchání nechte vychladnout. Téhle omáčce se říká bešamel.
Krok 3: Kopřivy spařte ve vroucí vodě. Sceďte a propláchněte pod ledovou vodou, aby si uchovaly barvu. Vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu. Nasekejte najemno, pokud mají tužší stonky, vyndejte je. Sekání proveďte až se spařenými kopřivami, abyste si nepožahali ruce.
Krok 4: Troubu zapněte na 200 °C. Vejce rozdělte na žloutky a bílky a z bílků se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh. Formičky (skvělé jsou třeba formičky na suflé, jednoporcové zapékací misky nebo prostě žáruvzdorné hrnky) vymažte pořádnou vrstvou másla.
Krok 5: Do zchladlého bešamelu vmíchejte žloutky a nasekané kopřivy. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.
Krok 6: Těstem naplňte připravené formičky asi do 3/4 (během pečení nabudou) a vložte do trouby. Pečte asi 20 minut dozlatova. Podávejte jako přílohu k masu nebo se šťouchanými bramborami jako hlavní chod.
Tip: Místo kopřiv můžete použít špenát.
Zdroj: https://www.prozeny.cz/clanek/jarni-koprivovy-nakyp-63588
Nákyp bych si dala,ale kopřivy jsem zatím neviděla
OdpovědětVymazatJíťo, může to být dobré, kopřivy jsem také ještě neviděla ⚛ ღ ♥
Vymazattu bych si dala,ale mladé kopřivy nikde nejsou máš tady samé dobroty já včera pekla dort hihi (◕‿◕)🌺 👩🦱
OdpovědětVymazatBude to dobrůtka ♥ ღ ☼
Vymazat