23. 4. 2021

 

Krůtí sekaná se sýrem a mrkví:

Nejlepší krůtí sekaná: se sýrem a mrkví. Pečená ve formě. 

Jestli máte doma problém s konzumací zeleniny, nezbývá než ji nenápadně pašovat i do jídel, kde ji nikdo nečeká. Náš oblíbený způsob je sekaná – v kombinaci s krůtím masem do ní dostanete mrkev, cibuli i hromadu bylinek a slibujeme, že je tak šťavnatá, že nikdo ani nezkusí protestovat.

Na sekanou
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 lžíce sádla
  • 500 g mletého krůtího masa
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvé bylinky (pažitka, řeřicha, oregano, ...)
  • 1 lžička soli
  • pepř
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 vejce
  • 100 g strouhaného sýru
     
    Na potření
    • 3 lžíce kečupu
    • 1 lžíce medu
    • 1 špetka chilli

      Postup

      Krok 1: Najemno pokrájenou cibuli a jemně strouhanou mrkev asi 5 minut opékejte na lžíci sádla nebo jiného tuku. Kdo má rád, přidá i špetku chilli. Přidejte nasekaný česnek, nechte jen chvilinku rozvonět a počkejte, až směs trochu vychladne.

      Krok 2: Maso (použít můžete i kuřecí) rukama propracujte s opečenou zeleninou, pořádnou hrstí čerstvých bylinek (já dala majoránku, pažitku a petržel, ale prima je i oregano nebo tymián), hořčicí, vajíčkem, malou lžičkou soli a čerstvě mletým pepřem. Přidat můžete i nastrouhaný sýr, ale pozor pak na dochucování – třeba čedar je dost slaný.

      Krok 3: Rukama lehce uhlaďte do formy na srnčí hřbet (není třeba vymazávat) a pečte 30 minut při 180 °C. Potřete směsí kečupu, medu a chilli a ještě na asi 15 minut vraťte do trouby. 

      Krok 4: Podávejte se salátem a bramborovou kaší.

      Zdroj: https://www.prozeny.cz/clanek/kruti-sekana-se-syrem-a-mrkvi-54837

       

 

 

2 komentáře: