24. 4. 2021

 

Polpettone se sýrem aneb Sekaná po italsku:

 

Italské Polpettone je vlastně taková naše sekaná. Koření se trochu jinak a místo pečení ji vaříte v hrnci, ale stejně jako naše sekačka chutná teplá doma k obědu i venku zastudena na výletě.

Ingredience pro 6 porcí :

Na tradiční Polpettone
  • 500 g míchaného mletého masa
  • 100 g mortadelly
  • 50 g prosciutta cruda
  • 50 g chleba
  • 6 lžic mléka
  • 80 g parmezánu
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1/2 stroužku česneku
  • 1 snítka petržele
  • 2 vejce
  • sůl a pepř
  • strouhanka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • vývar
  • 1 lžíce hladké mouky

    Postup

    Krok 1: Ve velké míse smíchejte mleté maso (například 300 g telecího a 200 g vepřového), mletou nebo nasekanou mortadellu a šunku prosciutto crudo, chlebovou střídku namočenou v mléce a vymačkanou, sýr parmezánského typu (Gran Moravia, Parmigiano-Reggiano, Grana Padano, Pecorino), muškát, utřený česnek, nasekanou petrželku a 2 vejce.

    Krok 2: Ochuťte solí a pepřem a přidávejte strouhanku, dokud nedosáhnete pevné konzistence. Zabalte do fólie a nechte asi hodinu odpočívat v ledničce. Pečicí papír posypte strouhankou, položte na něj těsto a s jeho pomocí ho stočte tak, abyste získali klasický podlouhlý tvar sekané.

    Krok 3: Pak sekanou vložte do hrnce s olejem a oříškem másla a ze všech stran dozlatova opečte. Přidejte několik naběraček vývaru a pod poklicí vařte na mírném ohni 60 až 75 minut, podle potřeby podlévejte.

    Krok 4: Vyjměte sekanou, do výpeku za stálého míchání přidejte trochu mouky a vařte 2–3 minuty do zhoustnutí. Sekanou nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou z výpeku spolu s bramborovou kaší nebo pečenými bramborami.

    Sekanou můžete i klasicky upéct: v tom případě jí sluší kabátek ze sušené šunky, kterou nedáte do náplně, ale maso s ní ve formě obalíte

     

    Zdroj: https://www.prozeny.cz/clanek/polpettone-se-syrem-aneb-sekana-po-italsku-71155#seq_no=5&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=prozeny.web.nexttoart&dop_req_id=d4SvycnrFal-202104141559&source=article-detail

 



 

 

2 komentáře:

  1. To je zajímavé.Mohla bych vyzkoušet.Sekanou máme rádi a dělám ji dost často.A změna je život

    OdpovědětVymazat