5. 4. 2021

 

Fofr koláčky:

 

Suroviny

listové těsto
hladká mouka na podsypání těsta
tvaroh
cukr krupice
vanilkový cukr
1 vejce na potření
1 žloutek do tvarohu
lískové ořechy
rozinky
rum (na namočení rozinek)
 

Postup přípravy receptu

  1. Listové těsto rozválíme na plát i síle cca 3 mm a radýlkem z něj vykrájíme čtverečky. Na každý dáme lžičku ochuceného tvarohu (raději balený, z vaničky je moc řídký, do něj je třeba přidat trochu vanilkového pudinku na zahuštění, který se tam dává sypký).

  2. Na tvaroh do každého koláčku dáme jednu rozinku a rohy těsta přitiskneme k sobě jako psaníčko.

  3. Klademe na plech vypláchnutý studenou vodou, potřeme rozmíchaným vajíčkem, stačí jen shora, aby mohly správně naskočit a do středu koláčku vtiskneme půlku lískového oříšku.

  4. Pečeme v troubě vyhřáté cca na 200°C dozlatova a pak je stačí jen pocukrovat a postavit vodu na kávičku nebo čaj.

Poznámka od kuchařky

Tyto koláčky děláme nejen když se nedostává čas,ale i proto, že jsou moc dobré, hlavně, když jsou čerstvě upečené. Daly by se opět znovu rozpéci, ale ono už obvykle není co :-)) Na 1 těsto stačí 1 kostka tvarohu. Nejsem šetřílek, ale když se ho tam dá více, tak se koláčky rozevřou a už nevypadají tak pěkně.

 

2 komentáře:

  1. Listové těsto mám ráda,ale neumím ho a tak kupuji a špatné není.Koláčky musí být určitě dobré a hlavně rychlé

    OdpovědětVymazat