Tvarohový koláč s jablky a rozinkami:
Ingredience
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 lžíce pískového cukru
- 200 g másla nakrájeného na kousky
- 1 žloutek
- 2 lžíce vody
- Náplň:
- 2 oloupaná a na kostičky nakrájená jablka
- 1/4 hrnku cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1/4 hrnku pomerančové šťávy
- 2 lžičky nastrouhané kůry z dobře omytého pomeranče
- 3/4 hrnku rozinek
- 500 g sýra ricotta (lze nahradit tvarohem)
- 1/2 hrnku cukru navíc
- 1 lžíce prosáté mouky
- 4 žloutky
- 4 bílky
- 1 lžička vanilínové příchuti
- 1/4 hrnku smetany
- moučkový cukr na posypání
Postup
Troubu předehřejeme na 180°C. Obdélníkový plech 30 x 25 x 2 cm vytřeme olejem nebo máslem. Mouku, cukr a máslo mixujeme 30 sekund, až se vše spojí. Na pomoučeném válu těsto propracujeme a necháme v chladu odležet. Potom je vyválíme mezi dvěma listy papíru na pečení tak, aby pokrylo dno a stěny plechu. Těsto propícháme vidličkou a pečeme 15 – 20 minut dozlatova. Necháme 20 minut vychladnout. Náplň: Nakrájená jablka, cukr, citronovou a pomerančovou šťávu i kůru dáme do rendlíku. Přikryté zvolna dusíme, až jablka změknou. Pak odkryjeme a vaříme ještě asi 3 minuty, až se většina šťávy odpaří. Přidáme rozinky a zamícháme. Odstavíme, zbývající šťávu slijeme a odložíme. Sýr ricotta nebo tvaroh rozmixujeme, přidáme cukr a zbylou šťávu z jablek. Znovu mixujeme, dokud není hmota hladká. Postupně přidáváme mouku, žloutky, smetanu a vanilinovou příchuť. Elektrickým šlehačem ušleháme z bílku tuhý sníh a po částech jej lehce vmícháme do tvarohové náplně. Jablečnou kaši s rozinkami rozetřeme na zapečené těsto a rovnoměrně pokryjeme tvarohovou náplní. Pečeme asi 45 minut, dokud tvarohová náplň neztuhne. Necháme vychladnout a ještě ve formě nakrájíme na čtverce. Podáváme posypané prosátým moučkovým cukrem.
Recept je z kategorií: Sváteční řezy
další super recept také tak dělám mám ráda tvaroh i jablka *****************************
OdpovědětVymazatAhojky Bětuško, já také ⚛ ღ ♥
Vymazat