Hraběnčiny jablkové řezy:
Ingredience
Těsto
- 280g hladké mouky
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 240g másla
- 200g pudrového cukru
- 1 lžička skořice
- 100g na sucho opražených, nastrouhaných lískových oříšků
- z 1/4 vosku zbaveného citronu kůra
- vanilkový cukru
- 2 vejce
- 2 žloutky
Jablková nádivka
- 60g bílé strouhanku + 30g másla na její osmažení
- 500g pevných jablek, které se nerozvaří (jako Granny Smith), nakrýjených na tenké plátky
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- 60g jemného krystalového cukru
- 120g hrozinek
- 100g na sucho opražených vlašských ořechů
- 1 lžička skořice
Žloutkový sníh
- 200g mléka
- 2 žloutky
- 50g krystalového cukru
- vanilkový cukr
- 20g hrubé mouky
- pevný sníh ze 4 bílků
Postup
Do mouky s práškem do pečiva rozsekáme máslo, přidáme cukr, skořici, oříšky, citronovou kůru, vanilkový cukr, vejce a žloutky. Rychle vypracujeme těsto, které dáme do chladničky na 3 hodiny odpočinout. Pak těsto rozděléme na 3 díly. Jeden vrátíme do chladničky. Ze dvou vyválíme kulatou placku, o něco větší než je 25cm forma a válečkem na těsto ji přeneseme do formy. Strany přitiskneme ke stěnám formy, aby vznikl asi 2cm okraj. Dno propícháme vidličkou a rozložíme na něj jablkovou nádivku. Nahoru nádivky nastrouháme uschovaný kus těsta. Potom na náplň stejnoměrně rozetřeme žloutkový sníh. Spodní část formy obalíme alobalem (lesklá strana ven), kdyby jablka pustila moc šťávy, abychom uchránili toubu. Pečeme v předem rozehřáté troubě na 180°C asi 45min. Pozor, každá trouba peče jinak. Necháme vystydnout ve formě, vyjmeme z formy, přeneseme na mísu a podáváme. Jablková nádivka: Opatrně smícháme jemné plátky jablek s citronovou šťávou. V jiné misce smícháme cukr, hrozinky, ořechy, osmaženou strouhanku a skořici a pak vše lehce přidáme k jablkům. Žloutkový sníh: Do hrnku s mlékem rozšleháme žloutky, přidáme cukr, vanilkový cukr, a mouku. Hrnek postavíme do vodní lázně (kastrolku s vařící vodou) a šleháme tak dlouho, až tekutina zhoustne na tuhý krém. Odstavíme a chvíli mícháme, až trochu zchladne (aby se nevytvořil škraloup). Prochladlý krém zamícháme do pevného sněhu. P.S.: Místo žloutkového sněhu můžeme použít pouze tuhého, slazeného sněhu z bílků. Lze také upéct na plechu s okrajem. Tip - jsou-li jablka moc štavnatá, tak je dobré je podusit předem a vydusit šťávu. V tom případě nakrájet jablka na větší kousky.
Recept je z kategorií: Sváteční řezy
Leni, ahoj. Hraběnčiny řezy dělám a je to velká pochoutka. Peču dost hodně, doma mě říkají - však nemusíš pořád píct. A když nic neupeču, tak chodí a hledají aspoň sušenky...Zdraví Té Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Dobré ráno Leni, dříve jsem hodně pekla, dnes už tolik ne, ale tyto řezy mám ráda ⚛ ღ ♥
VymazatTaké jsem už dělala,dokonce nedávno
OdpovědětVymazatJe výborn ý ⚛ ღ ♥
Vymazat