11. 6. 2021

 

Patatnik: Bulharský bramborák bez mouky:

 

Bulharský patatnik je nejblíže asi našemu bramboráku, ale na rozdíl od něj se peče v troubě a bez mouky a je silnější – spíše jako koláč. Chuť mu nedodává česnek ani majoránka, nýbrž dozlatova opečená cibulka a rozteklý čerstvý sýr. A navíc je povolen i během půstu, protože je bez masa.

  • 750 g brambor
  • 100 g cibule
  • 60 g másla
  • 1 vejce
  • 100 g sýru balkánského typu
  • máta
  • sůl a pepř

    Postup

    Krok 1: Brambory oloupejte, nastrouhejte nahrubo a nechte chvíli odstát, aby pustily šťávu. (Šťávu z brambor nevylévejte! Na co se dá použít?)

    Krok 2: Najemno pokrájenou cibuli osmažte dozlatova na třetině másla, dost osolte, přidejte vymačkané brambory a ještě asi pět minut opékejte, aby také trochu změkly. Podle chuti opepřete a okořeňte. Já jsem dala sušenou mátu, která se do patatniku občas přidává, ale klidně se vraťte k českému česneku, majoránce a kmínu.

    Krok 3: Opečené brambory nechte trochu vychladnout, vmíchejte vajíčko a nadrobený sýr (nejlepší je bílý bulharský z balkánských obchodů, ale poslouží i feta, případně balkánský sýr) a uhlaďte do zapékací misky nebo pánvičky vymazané druhou třetinou másla. Poklaďte zbylým máslem a při 180 °C pečte 30 až 40 minut. Jak vyrobit domácí balkánský sýr?

    Zdroj: https://www.prozeny.cz/clanek/patatnik-bulharsky-bramborak-bez-mouky-70910#seq_no=1&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_req_id=CHKVkF9cOca-202103241136&dop_source_zone_name=prozeny.sznhp.box&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

     

 

6 komentářů:

  1. Leni,to je také zajímavý recept.Budu asi podle tebe vařit.Další recept si ukládám.Bulharská kuchyň mně hodně chutnala,je to podle mě.Hodně zeleniny,ale bramborák jsem u nich nejedla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Jíťo, no to jsem narazila na receptíky a říkala jsem si, že se mohopu někdy jak mě tak někomu šiknout. Tak potom poreferuj, jak to chutnalo. Pár receptíků, také vyzkouším. pa hezký víkend.

      Vymazat
  2. Leni, tak to je zdravá varianta - bez mouky. Díky za tip. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  3. V troubě jsem dělala ale naší klasiku jenomže ne zdravě pak jsem je plnila masovou směsí hihi.

    OdpovědětVymazat