Celerové řízky s křenovou kaší:
Pro někoho nestydatý řízkový podvod, pro jiného příjemná alternativa masa. My si tedy celerové řízky klidně necháme líbit! A když k nim přidáte ještě lahodnou bramborovou kaši s křenem a domácí salátek, máte prima bezmasou večeři z úplně jednoduchých surovin.
- 1 celer
- sůl
- 3 lžíce octa 8%
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 2 vejce
- pepř
- 1/2 hrnku strouhanky
- řepkový olejNa křenovou kaši
- 8 brambor
- sůl
- 250 ml plnotučného mléka
- čerstvý křen
- 1 hrst čerstvých bylinek
- salát
- 1 salátová okurka
- ocet 8%
- cukr
- sůl
- pepř
Postup
Krok 1: Oloupané a na kostky pokrájené brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Mezitím oloupejte celer (z velké bulvy vám bude stačit půlka), nakrájejte ho na centimetrové plátky a asi 10 minut povařte v okyselené a osolené vodě na skus. Nechte trochu vychladnout.
Krok 2: Omytou okurku nastrouhejte na plátky, zakápněte trochou octa a dochuťte cukrem, solí a čerstvě mletým pepřem. Nechte pustit šťávu, než si připravíte zbytek.
Krok 3: Předvařený celer obalte v klasickém trojobalu: nejprve v hladké mouce, poté v rozšlehaném, osoleném a opepřeném vajíčku a nakonec ve strouhance. Pozvolna smažte z obou stran v dostatečné vrstvě oleje dozlatova. Přebytečný tuk nechte okapat na papírové utěrce.
Krok 4: Uvařené brambory rozšťouchejte s mlékem (klidně přidejte i kousek másla), dosolte a vmíchejte asi dvě lžíce nastrouhaného čerstvého křenu a pořádnou hrst nasekaných bylinek. Dala jsem kopr a petržel, ale bezvadná je i pažitka. Ochutnejte a případně zřeďte dalším mlékem, dosolte nebo přidejte křen.
Krok 5: Podávejte se skrojkem citronu a domácí tatarkou – majonézu jednoduše smícháte s nasekanou cibulkou a kyselou okurkou a ochutíte worcesterem, čerstvě mletým pepřem, solí a případně trochou hořčice nebo citronu.
Zdroj: https://www.prozeny.cz/clanek/celerove-rizky-s-krenovou-kasi-43725 Kateřina Bičíková
Tyhle recepty to je přesně na moje chutě.Jak mají u mladých v hospodě celer,tak mi dcera volá ať si přijdu pro oběd.Manželovi vařím klasiku,tu já zase moc nemusím.I ta křenová kaše je zajímavá
OdpovědětVymazatAhojky Jíťo, tak to jsem ráda. Také něco vyzkouším. pa
OdpovědětVymazatTak o tento řízek mě celé roky prosí manžel, prý je jeho máma dost často dělala hihi..ale opravdu je to mňamka to uznávám.
OdpovědětVymazatNo vidíš, tak můžeš manželovi udělat radost :-)
Vymazat