14. 6. 2021

 

Uzený hovězí jazyk s křenovou omáčkou a nekynutým knedlíkem :

 

Tradiční česká kuchyně je většinou poměrně náročná na čas i přípravu, ale zrovna křenová omáčka do tohoto ranku nepatří. Naučíme vás i jednoduchý knedlík bez kynutí a vážení a super šťavnaté uzené maso. Jen nikomu neříkejte, odkud pochází…

Na maso a vývar
  • 1 uzený hovězí jazyk
  • 10 kuliček pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
     
    Na omáčku
    • 1 cibule
    • 50 g másla
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 500 ml vývaru
    • 180 ml 30% smetany ke šlehání
    • 3 lžíce křenu
    • citron
    • sůl  
    • cukr 
       
      Na jeden knedlík
      • 1 hrnek hrubé mouky
      • 1 starý rohlík
      • 1/2 lžičky soli
      • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
      • 1 vejce
      • 1/2 hrnku mléka
    • Postup

      Krok 1: Začněte tím, že (klidně den předem) dejte spolu s kořením vařit jazyk. Klidně ho rozpulte, zalijte dostatečným množstvím vody a povařte úplně doměkka – jedině tak půjde dobře oloupat. V tlakovém hrnci stačí hodina, v klasickém zhruba dvě. Sceďte, odměřte asi půl litru vývaru na omáčku a jazyk oloupejte. Osvědčilo se mi jazyk oloupat i od další vrstvičky, která strávníkům stále připomíná, co vlastně jedí…


 Když je jazyk dobře uvařený, jde loupat skoro sám. Omáčku pak připravíte jen z několika málo surovin a vývaru, který vám zbude z masa

Krok 2: Nyní se pusťte do knedlíku. Zvolila jsem jednoduchý bez kynutí, který odměříte jen s pomocí hrnečku, ale službu vám samozřejmě udělá i jiný. Mouku smíchejte s na kostičky pokrájeným včerejším rohlíkem, solí, kypřicím práškem, vejcem a mlékem na husté těsto. Podle potřeby přidejte mléko nebo mouku. Nechte deset minut odstát, poté vytvarujte váleček a vařte ho v osolené vodě 25 minut. Čas od času otočte a ihned po uvaření propíchejte vidličkou.

 

Nejrychlejší knedlík na světě? Jedině tenhle bez vážení a kynutí .

Krok 3: Konečně přichází čas na omáčku: najemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na másle, zasypejte moukou a ještě asi minutu opékejte. Postupně za stálého míchání přilijte vývar z jazyka a patnáct minut povařte.

 

Omáčku stihnete, než se uvaří knedlík: základ je ze zlatavé cibulkovo-máslové jíšky, kterou zředíte uzeným vývarem

Krok 4: Jemně strouhaný křen (začněte dvěma lžícemi a v případě potřeby přidejte) zakápněte citronem, aby neztmavl.

 

Aby křen nezhnědl, zakápněte ho trochou citronu nebo octa – omáčku navíc i dochutí

Krok 5:  Omáčku tyčovým mixérem rozmixujte, vmíchejte do ní smetanu a křen, chvíli prohřejte a podle chuti dolaďte ještě trochou citronové šťávy, soli nebo cukru.

 

Na závěr přijde smetana, křen a podle chuti ještě troška soli, cukru nebo citronu. Pak už stačí jen prohřát a podávat!

Krok 6: Podávejte s plátky knedlíku a vařeného jazyka.

 

Šťavnaté uzené maso, smetanová křenová omáčka a jemný knedlík tvoří báječnou kombinaci.

Zdroj: https://www.prozeny.cz/clanek/uzeny-hovezi-jazyk-s-krenovou-omackou-a-nekynutym-knedlikem-44124


 

 

4 komentáře:

  1. Uzený jazyk jsem nikdy nejedla a asi ani nebudu.Křenovou omáčku s knedlíkem bych si dala bez masa.
    Kynuté knedlíky nedělám,nemáme je s manželem rádi.Dělám je,jak je zde napsáno.
    Leni,hezký nový týden

    OdpovědětVymazat
  2. Leni samou dobrotu tady máš uzený jazyk to má rád manžel ,křenovou omáčku to mám ráda .Hezký nový týden přeji ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Bětuško, to vše já můžu hihihi, hezký večer 💕🥀💖🙏🤗

      Vymazat
  3. Ahojky Jíťo, křenovku mám ráda a dělám kynuté knedlíky :-) . Toto jídlo hodně dělala babička, mě ten jazyk nevadí je výborný. Toto jsem vařila tak před 15 léty. pa hezký den .

    OdpovědětVymazat