Uzený hovězí jazyk s křenovou omáčkou a nekynutým knedlíkem :
Tradiční česká kuchyně je většinou poměrně náročná na čas i přípravu, ale zrovna křenová omáčka do tohoto ranku nepatří. Naučíme vás i jednoduchý knedlík bez kynutí a vážení a super šťavnaté uzené maso. Jen nikomu neříkejte, odkud pochází…
Na maso a vývar
- 1 uzený hovězí jazyk
- 10 kuliček pepře
- 4 kuličky nového koření
- 2 bobkové listyNa omáčku
- 1 cibule
- 50 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml vývaru
- 180 ml 30% smetany ke šlehání
- 3 lžíce křenu
- citron
- sůl
- cukr Na jeden knedlík
- 1 hrnek hrubé mouky
- 1 starý rohlík
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 1 vejce
- 1/2 hrnku mléka
Postup
Krok 1: Začněte tím, že (klidně den předem) dejte spolu s kořením vařit jazyk. Klidně ho rozpulte, zalijte dostatečným množstvím vody a povařte úplně doměkka – jedině tak půjde dobře oloupat. V tlakovém hrnci stačí hodina, v klasickém zhruba dvě. Sceďte, odměřte asi půl litru vývaru na omáčku a jazyk oloupejte. Osvědčilo se mi jazyk oloupat i od další vrstvičky, která strávníkům stále připomíná, co vlastně jedí…
Uzený jazyk jsem nikdy nejedla a asi ani nebudu.Křenovou omáčku s knedlíkem bych si dala bez masa.
OdpovědětVymazatKynuté knedlíky nedělám,nemáme je s manželem rádi.Dělám je,jak je zde napsáno.
Leni,hezký nový týden
Leni samou dobrotu tady máš uzený jazyk to má rád manžel ,křenovou omáčku to mám ráda .Hezký nový týden přeji ..
OdpovědětVymazatAhojky Bětuško, to vše já můžu hihihi, hezký večer 💕🥀💖🙏🤗
VymazatAhojky Jíťo, křenovku mám ráda a dělám kynuté knedlíky :-) . Toto jídlo hodně dělala babička, mě ten jazyk nevadí je výborný. Toto jsem vařila tak před 15 léty. pa hezký den .
OdpovědětVymazat