Připravte si nápoje z kopřiv. Máme pro vás recepty:
Kopřivy nejsou vhodné jen do jídel, jak už jsme si ukázali, ale můžeme z nich připravit i výtečné nápoje. Jak na to?
Limonáda
Budete potřebovat:
- až 100 kusů nahrubo nasekaných mladých vršků kopřiv
- 70 g kyseliny citronové
- šťávu ze 3 citronů
- 3 l vody
- 2 kg cukru
Všechny ingredience, kromě cukru, smíchejte a nechejte v nádobě louhovat 24 hodin. Poté sceďte a přidejte cukr, který důkladně vmíchejte do tekutiny až se úplně rozpustí. Směs slijte do lahví a pijte s vodou nebo sodou.
Smoothie
Budete potřebovat:
- velkou hrst listů mladých kopřiv
- 1 velké jablko
- 1 čajovou lžičku lněného semínka
- 250 ml minerální vody, jablečné šťávy či kokosové vody
Listy kopřivy opláchněte a pokrájejte na malé kousky. Jablko rozčtvrťte a zbavte jádřince. Vše dejte do smoothie mixéru společně se lněným semínkem a důkladně rozmixujte. Vodu nebo šťávu přidejte až na závěr, krátce pomixujte a můžete podávat!
Kopřivový sirup
Budete potřebovat:
- 80 až 100 kusů kopřiv přibližně 25 cm dlouhých
- 3 a ½ l vody
- 5 citronů
- 8 dkg kyseliny citronové
- 3 kg cukru
Opláchnuté kopřivy zalijte vodou s nakrájenými citrony a kyselinou citronovou. Přiveďte k varu a povařte zhruba 5 minut. Můžete též kopřivy přelít převařenou vodou s citronem. Poté nechejte louhovat 24 hodin. Nakonec přeceďte a přidejte cukr a znovu krátce povařte. Ještě teplou tekutinu rozlijte do sklenic a zavíčkujte.
Sirup je skvělou prevencí proti nemocem či zánětům.
Kopřivové víno
Budete potřebovat:
- vodu
- citronovou šťávu
- cukr
- jarní lístky kopřivy
Víno z kopřiv se vyrábí fermentací výluhu jarních kopřivových listů ve vodě, citronové šťávě a cukru. Množství ingrediencí je třeba doplňovat podle toho, jak proces probíhá.
Kopřivový čaj
Hrst kopřiv čerstvých nebo sušených spařte vroucí vodou a nechejte 10 minut louhovat. Následně sceďte, dochuťte cukrem či medem a popíjejte pro zdraví.
- Zdroj : https://bylinkopedie.cz/koprivy-recepty/
super jen ty mladé kopřivy najít u nás snad nikde nejsou
OdpovědětVymazatTak to bude jistit příští jaro :-)
OdpovědětVymazatJá jsem velký propagátor a konzument kopřiv. Piju z nich čaj, taky přidávám do smootie, a používám na vlasy. Před několika lety mě vlivem mé nemoci vypadalo hodně vlasů, opravdu dost...Na několika místech jsem měla skoro plešku. Vyzkoušela jsem všechny možné i nemožné léky a věci, šampony, tinktury, mastě, změnily mě několikrát všechny moje léky...K ničemu. Pomohla mě právě kopřiva. Ale chtělo to čas, bylinky jsou na dlouho. Každý den jsem poctivě pila džbán čaje z kopřiv a každý den jsem si polévala vlasy výluhem z kopřiv, používala jsem tinkturu, kterou jsem udělala z vykopaných kořenů kopřivy naložených do alkoholu.Nevynechala jsem ani jednou. Časem mě začaly růst nové vlasy a už zůstaly ! Od té doby tuto detoxikační kůru absolvuju každý rok na jaře i s těmi oplachy vlasů. Nasbírám si i zásoby na zimu a suším. Ale kopřivy sbírám jen do 15.května. Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Leni já jim také věřím. Po porodu jsem je také používala na vlasy. Na jaře do nádivky a občas piji čaj. Měj prima den ⚛ ღ ♥
VymazatKopřiv je za sídlištěm hodně.Jednu dobu jsem pila hodně čas z nich,ale už nevím,za jakým účelem.Ale vím,že jsou dobré na ledacos.
OdpovědětVymazatKopřiva je zdravá. Také si občas udělám kůru.
Vymazat