Převalované vdolečky:
Suroviny
- Těsto:
- 245 ml mléka
- 2 lžíce rumu
- 50 g sádla
- 1 lžíce oleje
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce cukru
- 2 žloutky
- 500 g hladké mouky (nebo polohrubá + hladká)
- 1/2 čerstvého droždí
-
- Na převalování:
- 250 g másla
- hrst hladké mouky
-
- Náplň:
- 1 kg tvarohu (vytuženého)
- 2 žloutky
- citrónová kůra
- rozinky
- cukr
- 1 lžíce másla
-
- Drobenka:
- 50 g polohrubé mouky
- 40 g cukru krupice
- 40 g másla
Postup přípravy receptu
Suroviny na těsto zpracujeme obvyklým způsobem, necháme vykynout. Rozválíme a potřeme máslem smíchaným s mouku, přeložíme jako psaníčko a necháme 30 minut kynout. Rozválíme a opět přeložíme a necháme kynout a pak ještě jednou totéž.
Lžící nabíráme kousky (nebo můžeme vyválet plát a vykrajovat čtverečky), které naplníme tvarohovou nádivkou, kraje spojíme a vytvoříme malé bochánky. Dáváme pozor, aby byly dobře uzavřené (prsty pevně přitlačíme), aby náplň nevytékala.
Spojem otočíme na plech a necháme kynout pod utěrkou 30-40 minut. Pak uděláme nahoře prstem nebo vařečkou důlek a dáme trochu povidel a posypeme drobenkou.
Pečeme ve vyhřáté troubě při cca 180°C cca 30 minut (měla jsem 2 plechy, ale správně se na Moravě dělají ještě menší - takové ty úplně malilinkaté tzv. jednotlamky).
Poznámka od kuchařky
Recept mám od své maminky, ta zase od své atd. atd.
Zdroj: https://www.toprecepty.cz/recept/9186-prevalovane-vdolecky/
Leni,to je hodně zajímavý recept.Opisuji a až nás bude doma více vyzkouším.
OdpovědětVymazatDěkuji
Tak dej potom vědět. pa
Vymazat