7. 8. 2021

 

Převalované vdolečky:

 

Suroviny

Těsto:
245 ml mléka
2 lžíce rumu
50 g sádla
1 lžíce oleje
1/2 lžičky soli
2 lžíce cukru
2 žloutky
500 g hladké mouky (nebo polohrubá + hladká)
1/2 čerstvého droždí

Na převalování:
250 g másla
hrst hladké mouky

Náplň:
1 kg tvarohu (vytuženého)
2 žloutky
citrónová kůra
rozinky
cukr
1 lžíce másla

Drobenka:
50 g polohrubé mouky
40 g cukru krupice
40 g másla
 

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na těsto zpracujeme obvyklým způsobem, necháme vykynout. Rozválíme a potřeme máslem smíchaným s mouku, přeložíme jako psaníčko a necháme 30 minut kynout. Rozválíme a opět přeložíme a necháme kynout a pak ještě jednou totéž.

  2. Lžící nabíráme kousky (nebo můžeme vyválet plát a vykrajovat čtverečky), které naplníme tvarohovou nádivkou, kraje spojíme a vytvoříme malé bochánky. Dáváme pozor, aby byly dobře uzavřené (prsty pevně přitlačíme), aby náplň nevytékala.

  3. Spojem otočíme na plech a necháme kynout pod utěrkou 30-40 minut. Pak uděláme nahoře prstem nebo vařečkou důlek a dáme trochu povidel a posypeme drobenkou.

  4. Pečeme ve vyhřáté troubě při cca 180°C cca 30 minut (měla jsem 2 plechy, ale správně se na Moravě dělají ještě menší - takové ty úplně malilinkaté tzv. jednotlamky).

Poznámka od kuchařky

Recept mám od své maminky, ta zase od své atd. atd. 

Zdroj: https://www.toprecepty.cz/recept/9186-prevalovane-vdolecky/

 

 

2 komentáře:

  1. Leni,to je hodně zajímavý recept.Opisuji a až nás bude doma více vyzkouším.
    Děkuji

    OdpovědětVymazat