7. 8. 2021

Denivky – krásky nejen jednoho dne

V záhonech jsou nepřehlédnutelné díky svým výrazným květům v paletě od oranžové, přes fialovou až po žlutou. A šlechtitelé nás neustále zásobují dalšími barevnými variantami. Angličané těmto trvalkám dali jméno daylilies, tedy denní lilie. To proto, že každé ráno vykvete na vysokém stvolu jediný k vět a v noci uvadne.denivky_shutterstock_1142475689-1100x618.jpgDnes ji pěstujeme jako okrasnou květinu, ale tisíce let před naším letopočtem ji používali jako zeleninu a afrodiziakum. Její květy mají nasládlou, lehce mdlou chuť, která zajímavě doplní saláty i dezerty. Hodí se i k sýrům či masům.

Skvěle se množí

V českých zahradách se po staletí pěstoval kultivar s oranžovými květy Hemerocallis fulva. Od devatenáctého století se tato nenáročná trvalka hojně šlechtí a v současnosti je známo více jak deset tisíc kultivarů. Odrůdy se liší velikostí i barevností květů, počtem okvětních plátků a samozřejmě i výškou rostlin. Většina denivek nevyžaduje zvláštní pozornost při výsadbě a následné péči.

Těmto trvalkám se nejlépe daří v propustné půdě s dostatkem humusu. Ideálním stanovištěm jsou slunná místa vaší zahrady. Kontejnerové trvalky můžete sázet v průběhu celé sezóny. Hlízy je však ideální do země sázet časně zjara nebo na podzim – nejpozději 6 týdnů před očekávaným příchodem mrazíků. Hlízy nesázejte příliš hluboko, bohatě postačí 1 – 2 cm pod povrch země. Při výsadbě počítejte s tím, že se denivky rok od roku expanzivně rozrůstají, měli byste jim proto dopřát dostatek prostoru.

Milovnice slunce

Aby bohatě kvetla potřebuje tato kráska alespoň šest hodin přímého slunečního světla. Přestože rostlina není choulostivá na sucha, barevné potěšení pro oči zaručí i pravidelná zálivka, alespoň jednou týdně. Zejména v době jarního růstu a také v srpnu, kdy rostlina odnožuje, jí dopřejte dostatek živin.

Denivky

Jak zajistit dlouhodobé kvetení?

Nelekejte se, že rostlina v prvním roce nenasadí dostatek květů. Rok od roku se bude trvalka rozrůstat a stvoly s květy znásobovat. Po čtvrtém roce se denivka dostává na vegetační vrchol. Aby se nevysílila a v následujících letech neztrácela na květu, hlízy rozdělte. Opatrně vykopejte celý trs včetně hlíz, prolijte jej vodou a v místě, kde jsou hlízy spojeny u koruny, je oddělte.

Před příchodem zimy není potřeba denivky chránit, většina jejích kultivarů je mrazuvzdorná a k ochraně jim dostatečně poslouží vlastní listy. Proto listy na podzim z trvalek neodstraňujte. Pouze některé velkokvěté odrůdy může mráz poškodit. Ty proto raději na zimu zakryjte chvojím, abyste se v   létě zase mohli těšit z jejich krásy.

denivky_shutterstock_1697828146-728x409.jpg

.Zdroj: https://www.magazinzahrada.cz/denivky-krasky-nejen-jednoho-dne/

2 komentáře:

  1. Jsou nádherné,měla jsem je na zahradě

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také se mi líbí. Zkoušela jsem je v květníku, ale nedaří se. Mám dvě sice vždy přežijí zimu, ale nekvetou. "etos jsem jednu přesadila, tak uvidím.

      Vymazat