28. 8. 2021

 

QUINOA PŘÍRODNÍ POKLAD INKŮ A NEJLEPŠÍ RECEPTY Z NÍ :

nkové quinou uctívali jako „matku zrn“, dávala totiž sílu neohroženým válečníkům i malým dětem. Její semena se tradičně používala jako obilnina- mlela se z nich mouka nebo sloužila k přípravě kaší a zahuštění polévek.

V posledních letech se díky svým úžasným vlastnostem těší obrovskému zájmu „moderního“ světa a všech, kdo se chtějí stravovat zdravě. Existuje ve třech druzích. Nejběžnější bílá má jemnou máslovou chuť. Podobá se bílé rýži, ale je mnohem zdravější. Červená quinoa je křupavější, s oříškovou příchutí. Černá je nejkřupanější a chuťově nejvýraznější.


QUINOA SE ZELENINOU 

QUINOA SE ZELENINOU 

Má příjemnou strukturu a poměrně neutrální chuť, která se dobře snoubí téměř se vším. Snadno a rychle se upravuje. Dá se použít skutečně všestranně- nasladko i naslano. Můžete jí obohatit ovocné i zeleninové saláty, zapéct se zeleninou, masem i sýrem, přidat do těsta na lívanečky a sušenky, uvařit z ní kaši nebo nákyp… receptů je víc než dost.

PLACIČKY Z QUINOI 

PLACIČKY Z QUINOI 

JE PLNÁ VLÁKNINY

Zvyšuje pohyblivost střev, čímž se zrychluje spalování tuků a podporuje vstřebávání výživných látek. Vláknina je přímo veledůležitá pro ženy, zvláště ty v premenopauzálním věku. Je prokázáno, že výrazně snižuje riziko rakoviny prsu. Vláknina obsažená v quinoe je nerozpustná, takže předchází vzniku žlučových kamenů. Kromě toho napomáhá z těla vylučovat toxiny.

QUINOA S KUŘECÍM MASEM

QUINOA S KUŘECÍM MASEM 

JE ZDROJEM BÍLKOVIN

Inckým válečníkům dávala quinoa sílu a léčila zranění. Rostlinné bílkoviny příznivě působí na růst svalové hmoty a regeneraci poničených tkání. Bílkoviny obsažené kompozicí všech esenciálních aminokyselin, které tělo potřebuje. To pomáhá zmírňovat různá onemocnění a zdravotní obtíže. Dále díky obsahu komplexních uhlohydrátů upravuje hladinu cukru v krvi, je ideální pro diabetiky. Chcete zhubnout? Quinoa má nízký glykemický index, proto zasytí na dlouhou dobu a dodá energii.

MANDLOVÁ POCHOUTKA Z QUINOY

 

MANDLOVÁ POCHOUTKA Z QUINOY 

JE ZÁSOBÁRNOU MINERÁLŮ

Důležitá je hlavně pro svůj obsah vápníků a hořčíku( vápník významně posiluje kosti a pomáhá předcházet zdravotním komplikací pozdějším věku). Kombinace těchto dvou stopových prvků zajistí lepší spánek. Pro snazší usnutí zkuste sobě i svým blízkým místo sklenice teplého mléka dopřát chutnou večeři s quinoou v hlavní roli. Vápník toho dokáže opravdu hodně spolupůsobí při srážení krve, ovlivňuje funkci svalů a přenos neuronů.

SUŠENKY S QUINOOU A BRUSINKAMI

 

SUŠENKY S QUINOOU A BRUSINKAMI 

JE BOHATÁ NA VITAMIN E

Vitamin E je antioxidant, který chrání organismus před volnými radikály. Dělá pokožku mladší a zářivější. Snižuje riziko rakoviny. Působí pozitivně v buněčných membránách, zvyšuje plodnost a posiluje činnost nervové soustavy.

Zdroj: https://www.recepty.eu/clanky/quinoa-prirodni-poklad-inku-a-nejlepsi-recepty-z-ni.html

 

 

4 komentáře:

  1. Leni, ahoj. Quinou mám ráda, jíme ji doma se synem, na různé způsoby. Naposled jsem z ní teď dělala salát s červenou řepou. Můj muž by to nejedl ani za nic, ani to neochutnal. Říká, že už to má podezřelý název... Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Leni, mě také chutná. Občas si jí připravím. Prima večer.

      Vymazat
  2. To je strava pro mě.Koupila jsem si ji teď v Liberci v Globusu,tam je výběr všeho možného.Kupuji si tam různé kuskusy,bulgury,cizrnu,mám ráda i pohanku.Je tu velký výběr.Jak píše Lenka,jím to se synem,manžel by to nepozřel.My jsme ale štíhlí a on bojuje pořád s nadváhou.To má po české kuchyni,kterou mu musím vařit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já jí mám také ráda, ale gulášek, nebo knedlo-zelo-vepřo to nemá chybu hihihi.Od všeho trochu jak říkávala moje stará babička. papa ⚛ ღ ♥

      Vymazat