Rizoto s quinoou a pečenou zeleninou:
Upečená letní zelenina je skvělá sama o sobě jako příloha, ale můžete ji smíchat téměř s čímkoli a bude z ní skvělé jídlo. Vyzkoušejte třeba tuto variantu s quinoou a rýží – je to zdravé a moc dobré.
Suroviny (4 porce)
- quinoa 250 g
- bílá rýže 200 g
- Cibule 5 ks
- barevné papriky 2–3 kusy
- Cuketa 2 ks
- Česnek 8–10 stroužků
- Sůl 1 lžíce
- čerstvě namletý pepř
- Olivový olej 50 ml
Na dochucení:
- citronová štáva 2 lžíce
- čerstvá bazalka nebo oregano
-
čerstvě strouhaný parmezán
Postup
- Nejprve očistěte zeleninu a nakrájejte ji na hodně velké kusy (papriku na kostičky 5 x 5 cm, cibuli na široké půlměsíce a cukety na 1–2 cm široké šikmé plátky). Zeleninu smíchejte s olejem, solí, prolisovaným česnekem a pepřem a dejte v hlubokém pekáči do trouby.
- Nejprve pečte na 200 ˚C cca 20 minut zakryté, dalších 20 minut pečte na 180 ˚C v odkrytém pekáči. Cuketu přidejte později – tak po 20 minutách, aby nebyla blátivá. Můžete samozřejmě péct i celou dobu na 180 ˚C a nijak zeleninu nekontrolovat, protože pustí šťávu. Na pečení zeleniny počítejte cca 3/4 hodiny, ale může se péct i hodinu, podle toho, jak velké kusy jste nakrájeli. Výsledkem by měla být úžasně dobrá, měkká pečená zelenina se šťávou.
- Mezitím properte quinou a rýži a dejte je společně vařit podle základního receptu na uvaření quinoy, který najdete na obalu. Vůbec nevadí, pokud bude rýže trošku rozvařená.
- Nakonec do pekáče se zeleninou zamíchejte uvařenou rýži s quinoou, dochuťte citronem a dle potřeby solí a pepřem. Výhodou je, že jídlo můžete udržovat i delší dobu v mírně vyhřáté troubě a stále bude skvělé.
- Výbornou přísadou je nastrouhaný parmezán, s kterým můžete jídlo zapéct nebo ho jen nasypte navrch před servírováním. Ozdobte nasekanými čerstvými bylinkami.
Prima tip: Místo quinoy a bílé rýže můžete použít i jiné druhy uvařených obilovin. Jídlo je vynikající s ječnými kroupami, naturální rýží i s jáhlami. A samozřejmě také s těstovinami či bulgurem.
Zdroj: https://fresh.iprima.cz/recepty/rizoto-s-quinoou-pecenou-zeleninou
Taková jídla mám ráda,ale pořád nemám quinu
OdpovědětVymazatJá jsem teď o víkendu dělalal pro Honzíka rizoto s tofou a zeleninou a bylo výborné. KOukala jsem , že jí mají v Bille i v DM.
VymazatZase ti to blbne.Sice už vím,jak se dostat na další příspěvek,ale překvapilo mě,že když jsem chtěla napsat komentář u babího léta,hodilo mě to sem.
OdpovědětVymazatRáda jsem si o babím létu přečetla.Film jsem neviděla žádný.
Jíťo, mě to mrzí, že tak ten bk,og zlobí. Jó pěkné čtení. papa
VymazatTu quinu ani neznám, tak nevím ani jak chutná a kde ji koupit ♥
OdpovědětVymazatKvětunko, je dobrá a rychlá příprava. Ona vypadá zvláštně po uvaření takové malé korálky, ale je hrozně zdravá. LIdé jí davají i do polévky.Dělala jsem plněné papriky pečené a přidala jí do nálkně. papa
Vymazat