29. 9. 2021

Marocké kuře:

 

Chcete vyzkoušet netradiční recept, který je inspirovaný marockou kuchyní? Lehce nasládlá chuť, vůně arabského jídla a k tomu šťavnaté kousky kuřecího. 

Marocké kuře 

Suroviny (4 porce)
Koření:
  • sladká paprika 2 lžičky
  • římský kmín 1 lžička
  • sušený zázvor 1/2 lžičky
  • koriandr 1/2 lžičky
  • skořice 1 lžička
  • hladká mouka 2 lžíce
  • chemicky neošetřený citron 1 ks
  • česnek 5 stroužků
  • cibule 1 ks
  • kuřecí vývar 250 ml
  • med 2 lžičky
  • mrkev 3 ks

    Postup

    1. Kuřecí stehna rozdělte na horní a spodní stehna, posypte je solí (vydatně) a pepřem a nechte odpočívat.
    2. Do misky dejte všechno koření, přisypte mouku a smíchejte. Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Citron omyjte a nastrouhejte z něj kůru (jen žlutou část).
    3. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo.
    4. Ve vyšší pánvi nebo kastrolu (na který máte pokličku) rozpalte olej a vložte na něj všechny porce kuřete. Nechte ze všech stran zatáhnout a smažte dozlatova (asi 7 minut).
    5. Pak kuře z pánve vyndejte a nechte na talíři odpočívat. Pokračujte v přípravě dál, ale kontrolujte maso – když  trochu zchladne, oloupejte ze všech kousků kůži.
    6. Stáhněte trochu oheň a do pánve vsypte cibuli. Za občasného míchání osmažte dozlatova.
    7. Pak přisypejte česnek a půl minuty míchejte, aby se rozvoněl. Následně do pánve přisypte koření s moukou, promíchejte a zahřívejte asi minutu do rozvonění.
    8. Směs zalijte vývarem, přidejte nastrouhanou kůru z citronu, med a vařečkou ze dna pánve seškrábejte napečené kousky a rozmíchejte v omáčce.
    9. Pak vraťte maso (zbavené kůže) i se šťávou na talíř, přiveďte k varu, zakryjte poklicí, stáhněte plamen a vařte 10 minut.
    10. Mezitím si oškrábejte mrkev a nařežte na půlkolečka. Přidejte do pánve, vraťte poklici a na mírném plameni vařte 45 minut.
    11. Po uvaření přidejte do omáčky lžíci šťávy z citronu, promíchejte, ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem nebo citronem.
    12. Podávejte s kuskusem nebo rýží. V obou případech můžete při přípravě přidat rozinky (malou hrst na jednu porci) přímo do vody, ve které kuskus nebo rýží připravujete.

Zroj: https://fresh.iprima.cz/recepty/marocke-kure

4 komentáře:

  1. Leni,to vyzkouším.Moje sestra byla před třemi lety v Maroku a hrozně si pochvalovala jejich kuchyň.Chtěli tam jet znovu,ale přišel covid.Takže díky za recept

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Jíťo, to jsem ráda, že se receptík šikne.Tam jsem nikdy nebyla.pa

      Vymazat
  2. To musí být dobrota, díky Leničko recept vyzkouším my máme rády kuřátko :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu Ivetko, určitě to dobrůtka je. Také mám ráda kuřecí masíčko. Ahoj :-)

      Vymazat