Veselá bábovka, nadýchaná jak peříčko:
250 g
změklého másla
200 g
krupicového cukru
1
vanilkový cukr
2 cl
rumu
1
zakysaná smetana 15% (190 g)
300 g
polohrubé mouky
1
kypřící prášek do pečiva
3
vejce
2 lžíce
2 rovné lžíce kakaa
2 lžíce
mléka
3 kapky
červeného barviva
Postup přípravy
Troubu předehřejeme na 175 °C, formu na bábovku vytřeme tukem a vysypeme moukou.
Do mísy robota dáme krupicový cukr, vanilkový cukr, rum, máslo nakrájené
na malé kostičky a žloutky. Šleháme tak dlouho, dokud směs nezbělá a je
jemná. Přidáme zakysanou smetanu, promícháme a po částech vmícháme
mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh.
Těsto rozdělíme na tři části. Jednu třetinu necháme v robotu,
druhou třetinu dáme do misky, ve které jsme šlehali sníh, a na jednu
misku dáme poslední třetinu, kterou nebudeme barvit. Do části, kterou
jsme nechali v robotu, přidáme 2 lžíce kakaa a 2 lžíce mléka a
promícháme. Do těsta v misce od sněhu přidáme 3 kapky červeného barviva.
Těsto klademe do formy velkou lžící střídavě na sebe. Naplněnou
formou několikrát dnem bouchneme do stolu, aby se bábovka pěkně spojila.
Formu dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi 60 minut (podle trouby). Ke
konci ji rychle přikryjeme pečicím papírem, aby neztmavla. Po upečení
otevřeme troubu a bábovku necháme v otevřené troubě 10 minut odpočinout.
Poté jí vyndáme, necháme chvíli zchladnout a pak opatrně vyklopíme.
Krájíme, až je studená. K těstu se chováme tak, jako by bylo tvarohové.
Poznámka autorky receptu
Bábovka je dobrá také jednobarevná s rozinkami, nebo jen mramorovaná kakaem. Můžeme místo rumu dát vaječný koňak.
Zdroj:https://www.toprecepty.cz/recept/66355-vesela-babovka-nadychana-jak-pericko/
Když syn byl asi v pubertě a jezdil s kamarády po závodech v orientačním běhu,tak jsem mu vždy něco pekla.Nejčastěji to byla bábovka a chtěl ji obarvit.Jednou byla zelená,jindy modrá.Mládež to bavilo.
OdpovědětVymazatJééééé to je hezké ⚛ ღ ♥
Vymazat