8. 2. 2022

 

Černá ředkev v naší kuchyni:

Černá ředkev v naší kuchyni 

Zelenina, která detoxikuje
Černá ředkev není příliš známá a oblíbená zelenina. Běžně jí v obchodě nedostanete, ale pokud se rozhodnete si jí vypěstovat na své zahrádce, rozhodně neprohloupíte. Dokáže zbavit tělo toxinů a pomáhá při žlučových kamenech. V dnešní době naše tělo přijímá mnoho toxických látek, aniž bychom si to uvědomovali. Z potravin, z dovážené zeleniny, ovoce, z kosmetických přípravků, pracích prášků, ale i z nekvalitně barveného, syntetického oblečení (vstřebáváme škodliviny přes kůži) a ze vzduchu. Také nadužívání léků je dnes běžné – díky médiím propagujícím farmaceutické výrobky. Naše játra jsou tedy hodně zatěžována a to nám způsobuje zdravotní problémy.

Očista pro naše játra
Konzumace černé ředkve se doporučuje všem, kteří trpí špatnou funkcí jater, která se projevuje velkou únavou, špatným trávením, zkaženým dechem, bolestí hlavy a žlutým zabarvením bělma. Samozřejmě detoxikace neuškodí nikomu. Doporučuje se pít šťávu z černé ředkve nebo jí jíst přibližně dvacet dní při změně ročního období, kdy jsou naše játra zatěžována nejvíce. Pomáhá také při nespavosti, při špatném trávení, je močopudná a pomáhá rozpouštět malé žlučové kaménky.
Pozor! Černá ředkev se nedoporučuje při zvětšené štítné žláze, žaludečních a dvanácterníkových vředech a při průjmech.

Co obsahuje?
Najdeme v ní více vitaminu C než v citronech! Obsahuje také vitamin E, vitaminy skupiny B – B1, B2, B6, z minerálů můžeme zmínit vápník, hořčík, železo, síru, měď, fosfor a draslík.

https://www.jidlo.cz/jidlo/cerna-redkev-v-nasi-kuchyni 

 

2 komentáře:

  1. To neznám a když se nedá v obchodě sehnat i když si myslím,že jsem ji někde viděla.Na zahrádce si ji už nevypěstuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Před léty ksem jí na zahradě pěstovala. Myslím si, že někde na trzích bude. pa

      Vymazat