12. 4. 2022

 

Velikonoční sýrová nádivka bez masa & bez pečiva:

 

Co by to bylo za Velikonoce bez nádivky? Pokud ovšem chcete tradiční kuchyň trochu odlehčit, vyzkoušejte originální vegetariánskou nádivku plnou čerstvé zeleniny a sýru, zapráší se po ní stejně jako po té z rohlíků a uzeného!

Ingredience

  • 250 g brokolice
  • 125 g květáku
  • 125 g zeleného chřestu
  • 3 vejce
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • sůl
  • 60 ml smetany na vaření 12%
  • 4 stroužky česneku
  • 150 g sýru ementálského typu
  • tuk na vymazání
  • hrubá mouka na vysypání

    Postup

    Krok 1: Troubu předehřejte na 180 °C. Očištěnou brokolici a květák nakrájejte na kousky (nebo použijte mrazené) a nechte asi 3 minuty povařit ve slané vodě. Poté prudce zchlaďte a nechte okapat. To samé udělejte s chřestem, který nezapomeňte zbavit tužších konců. 

    Krok 2: Z vajec oddělte bílky a vyšlehejte je se špetkou soli do tuhého sněhu. Mouku smíchejte s kypřicím práškem, muškátovým oříškem, malou lžičkou soli a poté promíchejte s připravenou zeleninou. Žloutky smíchejte se smetanou, prolisovaným česnekem a přilijte k moučné směsi.

    Krok 3: Přidejte polovinu sýru a dobře promíchejte. Směs přendejte do vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Poté ji pokryjte vyšlehaným sněhem a posypte zbylým sýrem. Pečte cca 50 minut. Na závěr můžete nádivku ozdobit čerstvými klíčky, třeba brokolice.

    Tip: Sníh klidně opatrně zamíchejte přímo do zeleninové směsi.

    Podle chuti můžete do nádivku přidat i čerstvé bylinky, jako je medvědí česnek, kopřivy, petržel nebo třeba pažitku.
     

     

 

6 komentářů:

  1. Ahoj Leni, tak ta u nás nebude, syn a Jani nejí sýr, smetanu, mouku... Já udělám kuřata s klasickou nádivkou s kopřivama, a co uvařím jim nevím, je to těžký... Měj se hezky, pa Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Já o této přemýšlím, že bych jí Udělala Honzíkovi, protože ten nejí uzené ⚛ ღ ♥ tak asi budu dělat dve ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
  3. Ta bude asi zdravá, ale uzené je uzené , hihihihi

    OdpovědětVymazat
  4. Asi by mě chutnala.To je hlavně pro moji sestru,která nejí maso

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jíťo, já bude dělat klasiku s uzeným, ale tuto možná udělám Honzíkovi, ten také nejí maso. Uvidím. papa

      Vymazat