2. 5. 2022

 

Jaboticaba plodí na kmeni:

... nebo přímo z kmene.<br />
Kredit: <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Jabuticaba#mediaviewer/File:Myrciaria_cauliflora.jpg">Bruno.karklis, Wikipedia - CC BY-SA 3.0</a> 

Zralé plody jsou velmi chutné, pod silnější slupkou se skrývá bílá nebo narůžovělá rosolovitá dužina, která obsahuje 14 semena. Chutí připomíná hroznové víno nebo mandarinky s muškátovou příchutí a podtónem rozmarýnu. Plody se jedí čerstvé, nebo, protože se rychle kazí, se z nich vyrábějí džemy, mošty, vína a likéry. Slupka je jedlá, ale je hodně aromatická, jíst se nemusí. Plody obsahují mnoho silných antioxidantů, protizánětlivých a protirakovinných látek.

Na severní polokouli se příliš jaboticaba nepěstuje, byť jako subtropická dřevina snese i mírné mrazíky. Roste totiž pomalu, od semene plodí až po 810 letech. Plody navíc dlouho nevydrží, jejich převoz na delší vzdálenosti se nevyplatí. Jméno jaboticaba znamená v překladu z jazyka Tupi „želví místo“.

https://zoomagazin.cz/jaboticaba-plodi-na-kmeni/ 

 

 

2 komentáře: