Jaboticaba plodí na kmeni:
Zralé plody jsou velmi chutné, pod silnější slupkou se skrývá bílá nebo narůžovělá rosolovitá dužina, která obsahuje 1–4 semena. Chutí připomíná hroznové víno nebo mandarinky s muškátovou příchutí a podtónem rozmarýnu. Plody se jedí čerstvé, nebo, protože se rychle kazí, se z nich vyrábějí džemy, mošty, vína a likéry. Slupka je jedlá, ale je hodně aromatická, jíst se nemusí. Plody obsahují mnoho silných antioxidantů, protizánětlivých a protirakovinných látek.
Na severní polokouli se příliš jaboticaba nepěstuje, byť jako subtropická dřevina snese i mírné mrazíky. Roste totiž pomalu, od semene plodí až po 8–10 letech. Plody navíc dlouho nevydrží, jejich převoz na delší vzdálenosti se nevyplatí. Jméno jaboticaba znamená v překladu z jazyka Tupi „želví místo“.
https://zoomagazin.cz/jaboticaba-plodi-na-kmeni/
To je zajímavé.
OdpovědětVymazatneznala jsem to, je to zajímavé
Vymazat