Domácí slaný karamel:
Ingredience
Domácí slaný karamel - postup přípravy
Krémový karamel je nadpozemsky chutným doplňkem
každého dezertu. Velmi dobře chutná zejména na tučných smetanových
sýrech a šlehačkových krémech, ale také jako ozdoba dortů, rolád nebo
zmrzlin. Poradíme vám univerzální recept na přípravu lahodné, voňavé a
krásně vypadající karamelové omáčky, která je přitom na přípravu velmi
jednoduchá a rychlá. Určitě ji pro její skvělé chuťové vlastnosti a
právě i její jednoduchost rádi nejednou využijete.
Nejlépe se vám karamel bude připravovat na pánvi nebo v hrnci se silným
dnem i stěnami. Nebude mít pak tolik sklon se připalovat.
Silnostěnnou pánev či hrnec postavte na kamna a zapalte pod ním mírný
oheň. Do hrnce nasypejte cukr a nasucho jej zahřívejte, dokud se nezačne
rozpouštět. Pozor! Důležité je cukr NEMÍCHAT, dokud se nepřemění na
nahnědlou karamelovou hmotu!
Zároveň s kastrůlkem na cukr si na vedlejší plotýnku sporáku postavte
ještě jeden rendlík, do kterého nalijte tučnou smetanu a rovněž na
mírném ohni ji zahřívejte. Tu na rozdíl od cukru pravidelně míchejte, je
důležité, aby se nezačala vařit a nepřipalovala se.
Ve chvíli, kdy se cukr roztaví a zezlátne, opatrně odstraňte zbylé
krystalky ze stěn hrnce. Ty nesmějí spadnout do karamelové hmoty,
protože ta by jinak opět zkrystalizovala. Nejlépe je opatrně odeberte
ven z hrnce polévkovou lžící.
Když se veškerý cukr promění na hmotu sytě jantarové barvy, vypněte oheň
a přilijte do hmoty zahřátou smetanu. Nelekněte se, hmota začne hodně
pěnit. To je ale normální. Špachtlí nebo vařečkou pak míchejte hmotu
dohladka.
Nakonec do hmoty přidejte změklé máslo a znovu důkladně rozmíchejte do jednolité konzistence.
Pakliže byste chtěli řidší konzistenci, je třeba použít více smetany.
Pokud chcete karamel naopak hustší, použijte smetany méně. Toto
rozhodnutí však musí padnout hned na počátku celého procesu.
Když je karamelová hmota hladká, odstavte ji z kamen a nechte
vychladnout. V tu chvíli ji můžete buďto rovnou použít, anebo ji
přelijte do uzavíratelných sklenic a uložte do chladničky.
Ahoj Leni, karamel já mám ráda. Sladký i slaný... Je to dobrota.Zdraví Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Pěkné májové dny Leni, ano je to dobrota.
VymazatSlaný karamel doma dělám.Mám ho také ve sklenici.Chutná mi více,jak sladký
OdpovědětVymazatLeni,hezký večer
Tak já ho ještě slaný nedělala. Vyzkouším. pa
VymazatTento recept já neznám ,vyzkouším to. Jinak si kupuji jogurt cavalier se slaným karamelem.♥
OdpovědětVymazat