18. 6. 2022

 

Pampeliška, elixír pro játra:

Pampeliška je všestranně užitečná a léčivka a medonosná rostlina. Kořen poskytne skvělou očistnou kůrou pro játra, mladé listy nahradí salát a povzbudí metabolismus, z květů lze připravit sirup.

 

Užívaná část

  • Kořen sbíráme buď na jaře, nejlépe před rozkvětem rostliny, nebo při květu, případně na podzim.
  • Lze jej užívat čerstvý, přebytky uchovat do zásoby.
  •  Sušíme jej ve stínu, na slunci či uměle do teploty 50 °C, a to dokonale, jinak snadno zplesniví.
  • Usušený kořen skladujeme v suchu, neboť i dobře vyschlá droga přijímá vzdušnou vlhkost, která ji časem znehodnocuje.
  • Účinné látky

    Příznivé účinky na trávení mají především hořčiny taraxacin a taraxasterin. Dále v kořeni najdeme třísloviny, aminokyseliny, minerální látky, steroly, fytoncidy a polysacharid inulin, jehož obsah v stoupá na podzim (při diabetu je tedy nejpřínosnější kořen sbíraný na podzim).

    Podávání

    Nálev z čajové lžičky sekaného kořene na šálek vody užíváme dvakrát denně. Jeho hořkou chuť můžeme vylepšit citronem, medem.

     Zdroj: https://www.ireceptar.cz/zahrada/pampeliska.html

     

 

 

 

4 komentáře: