19. 6. 2022

 

Orlíček – pěstování:


 Již od středověku je ozdobou zahrad půvabná rostlina s názvem orlíček. Jedná se o trvalku, která v Čechách není příliš obvyklá. To by vám však nemělo bránit v tom, abyste ji začali pěstovat – ba spíše naopak. Kromě pěstování můžete orlíčky i sami šlechtit, což jistě zaujme každého zkušeného pěstitele, který chce rozšířit své aktivity.

Tato vytrvalá bylina se latinsky označuje jako Aquilegia a je známo více než 120 botanických druhů. V praxi je však kříženců na několik tisíc. Nabídka je opravdu rozmanitá, jelikož vzrostlé rostliny sahají do výšky od 6 cm až do 1 m. Ty nejběžnější však mají od 25 do 55 cm. Zdobí je jednoduché nebo plné květy v celé škále barevných odstínů. Kromě zahrad se s orlíčky setkáváme též ve volné přírodě, kde vykvétají od května až do července a jejich květy mají nejčastěji bílou až růžovou barvu.

Orlíček vyžaduje dobře prosvětlené stanoviště

Pěstování orlíčku není složité. Vyžaduje však dodržení několika hlavních zásad. Stanoviště by mělo být dostatečně zásobené rozptýleným denním světlem. Dařit se mu však bude i na sluníčku. Dále je potřeba zajistit zálivku. Pokud by byl orlíček vysazen na přímém slunci a v suché půdě, dlouho by nevydržel. Velké druhy orlíčků se proto doporučují vysadit do polostinných míst v zahradě, zatímco malé druhy udělají spoustu parády na skalce v kombinaci s dalšími skalničkami. Kvetoucí orlíčky navíc skvěle vypadají i jako řezané ve váze.

Výběr správné zeminy

Před výsadbou se ujistěte, že máte na zahradě dostatečně výživnou hlinitopísčitou půdu, kterou budete během pěstování udržovat stále vlhkou. Jestliže půda není příliš výživná, měli byste orlíček pravidelně hnojit. Použít můžete libovolná hnojiva na kvetoucí zahradní rostliny. Frekvence hnojení je ideální jednou týdně či jednou za 14 dní.

Pěstování ze semínek

Co se týká doby vysetí, tak ideální je duben či květen. Můžete také použít osivo ze svých orlíčků a to rozhodit na záhony ihned po sběru. Pak je jenom zalijete vodou. Do podzimu vyrostou nové rostliny, které již na jaře kvetou.

Pěstování orlíčku ze semen není nijak složité. Navíc je pohodlně zakoupíte v každém zahradnictví. Jelikož je rostlina mrazuvzdorná, nevyžaduje přes zimu žádnou speciální péči. Kvete od května přibližně do července a její květy mohou mít červenožlutou, modrou, zelenožlutou, modrobílou, červenofialovou nebo třeba fialovobílou barvou. K dostání je spousta variací.

https://www.sklizej.cz/orlicek-pestovani/ 

2 komentáře:

  1. To je krásná kytička.Sestra má orlíčky fialové

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem je letos opět zkusila a uvidím, zda přečkají zimu ⚛ ღ ♥ mě se moc líbí. Na zahradě je to jak plevel, ale pěstování v nádobě je alespoň pro mě nějaké náročné ⚛ ღ ♥

      Vymazat