20. 6. 2022

 

Amarylis – pěstování:

Hvězdník Ambiance - Hippeastrum - cibule hvězdníku - 1 ks

Amarylis neboli také hvězdník (Hippeastrum) je oblíbená dekorativní květina původem z Jižní Ameriky. Svými velkými a exotickými květy dokáže upoutat pozornost na první pohled a mnoho lidí tak začne uvažovat o jejím pořízení. Amarylis se stále pěstuje spíše okrajově, jelikož má velmi specifické požadavky na stanoviště i zálivku.

Oceníte však, že vykvétá již v polovině ledna, tedy v době, kdy většina rostlin odpočívá. Že rostlině začalo vegetační období spolehlivě poznáte dle prvních listových nebo květních puků, které můžete pozorovat na cibuli. Pojďte se podívat, jak správně amarylis pěstovat, abyste se dočkali pěkných květů.

Jak pěstovat amarylis

Výsadbu amarylisu je ideální provádět v době klidového období, tedy během listopadu. Amarylis se pěstuje v květináči – během teplých měsíců ho můžeme pěstovat venku a v zimě ho dáme například do sklepa, kde vydrží v teplotě i kolem 15 °C.

Při přesazování vždy volíme o něco větší květináč, než byl ten původní, aby rostlina měla dostatek prostoru. Velice důležitá je dostatečně silná drenáž, na kterou bychom tedy při výsadbě určitě neměli zapomenout.

Letnění amarylisu

Jakmile se na amarylisu vytvoří první výhonky, přesuneme jej na světlé místo, ideálně s teplotou kolem 22 °C. Nejprve bychom ho měli umístit na západní okno a poté přesunout na jižní. Půdu nejprve udržujeme mírně vlhkou, poté zaléváme a hnojíme jednou týdně.

Když odezní přízemní mrazíky, tedy zhruba od poloviny května, můžeme amarylis přesunout ven, kde budu mít dostatek denního světla a čerstvého vzduchu. Navíc zde dokonale ozdobí naši terasu či balkon.

Doba květu amarylisu

Květy amarylisu vydrží pěkné poměrně dlouhou dobu. Jestliže ho ponecháme v teplé místnosti, můžeme se z něj těšit i po několik týdnů. Jakmile ale květy začnou žloutnout, značí to, že rostlina už odkvétá a květ je možné odstřihnout.

Po odkvětu doporučujeme trochu omezit zálivku a jakmile odkvete celá rostlina, tak celý její stvol odstraňte až u cibule. Na konci léta amarylis už vůbec nezalévejte, cibule uložte do chladu a během listopadu opět vysaďte.

Dodržování všech vegetačních fází je u amarylisu velmi důležité, jelikož jenom tak dosáhnete krásných květů. Jeho vegetační období se skládá celkem ze třech fází, a to z kvetení v zimě, růstu na jaře a začátkem léta a klidu v podzimních měsících.

Škůdci

Amarylis bývá nejčastěji postihován červenými skvrnami na listech neboli červenou spálou. Dejte si pozor a nekupujte nové takto postižené rostliny. Skvrny značí, že jsou rostliny oslabené a vyčerpané. Často je můžeme pozorovat už na samotných cibulkách.

Většinou jsou vystaveny nepravidelné či nedostatečné zálivce, nejsou pravidelně přihnojovány nebo se jim nedostává vegetační klid. Skvrny mohou upozornit i samotné pěstitele, že něco u amarylisu zanedbávají.

https://www.sklizej.cz/amarylis-pestovani/ 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat