30. 7. 2022

 

Avokádová pomazánka: 

Avokádo je výživné, všestranné a chutné a stalo se základem kuchyně v mnoha domácnostech po celém světě. Jeden z nejoblíbenějších způsobů přípravy je avokádová pomazánka. Avokádovou pomazánku má ve svém repertoáru samozřejmě i Zdeněk Pohlreich a pomazánku z avokáda připravují i Kluci v akci.  

Avokádo pochází z Mexika a Střední Ameriky, avšak pěstuje se v mnoha oblastech světa včetně Severní Ameriky. Tyto plody jsou důležitou součástí tradiční mexické, středoamerické a jihoamerické kuchyně a používají se v pokrmech, jako je avokádová pomazánka guacamole, avokádové saláty, tacos a další.

Avokádo je ve světě zdraví a wellness velmi oblíbené, protože je vysoce výživné a je spojováno s řadou zdraví prospěšných látek.

Avokádo – ovoce nebo zelenina 

Zatímco někteří lidé avokádo označují za ovoce a někteří za zeleninu, avokádo (Persea americana) je ve skutečnosti považováno za bobulovité ovoce. Patří do čeledi rostlin Lauraceae, kam patří také skořicovník.

Avokádo je jasně zelený plod s velkou peckou a tmavou kožovitou slupkou. Říká se mu také aligátoří hruška nebo máslové ovoce. Avokádo patří k oblíbeným produktům v oddělení zeleniny. Je hlavní ingrediencí pro přípravu dipů guacamole a luxusních avokádových pomazánek. Avokádovou pecku lze nechat vyklíčit, zasadit a vypěstovat vlastní avokádo.

Avokáda se objevují ve všech možných pokrmech od salátů a avokádových pomazánek přes avokádová smoothies až po brownies. Co přesně dělá z tohoto plodu hruškovitého tvaru takovou superpotravinu?

Výživová hodnota avokáda

Avokádo má hodně kalorií. Doporučená velikost porce je menší, než by člověk čekal: 1/3 středního avokáda, což je přibližně 50 gramů.vokádo má vysoký obsah tuku. Jsou to však mononenasycené „dobré“ tuky, které pomáhají snižovat špatný cholesterol, pokud jsou konzumovány s mírou.

Avokádo nabízí téměř 20 vitaminů a minerálů. Ve 100 gramové porci tak člověk získá:

  • 485 miligramů draslíku
  • 81 mikrogramů kyseliny listové
  • 0,257 miligramů vitaminu B6
  • 10 miligramů vitaminu C
  • 2,07 miligramů vitaminu E

Avokádo má nízký obsah cukru. Obsahuje vlákninu, která pomáhá cítit déle sytost. V jedné studii měli lidé, kteří si k obědu přidali půlku čerstvého avokáda, během následujících 3 hodin menší chuť na jídlo než ti, kteří si ovoce nedali.

Zdravotní účinky avokáda

Zdravý životní styl, který zahrnuje výživné potraviny, může pomoci předcházet nemocem a zvrátit je. Avokádo je zdravá potravina, kterou lze přidat do zdravého jídelníčku. Vitamíny, minerály a zdravé tuky, které avokádo poskytuje, pomáhají předcházet nemocem a udržovat tělo v dobrém stavu.

Toto jsou největší benefity avokáda:

  • protirakovinové účinky
  • přírodní antidepresivum
  • působí protizánětlivě
  • upravuje trávení
  • upravuje krevní tlak a pomáhá držet srdce zdravé
  • pomáhá chránit oční tkáně před poškozením UV zářením

Avokádo se doporučuje konzumovat v těhotensví kvůli vysokému obsahu kyseliny listové. Každá nastávající maminka by tak měla do svého jídelníčku zařadit avokádovou pomazánku. Například avokádovou pomazánku s vejci či avokádovou pomazánku s tvarohem.

Příprava a skladování avokáda

Avokádo se doporučuje skladovat při pokojové teplotě, jeho zrání může trvat 4-5 dní. Proces zrání lze urychlit, když se avokádo vloží do papírového sáčku spolu s jablkem nebo banánem. Když je vnější slupka černá nebo tmavě fialová a podvolí se mírnému tlaku, je avokádo připraveno ke konzumaci nebo k uložení do chladničky.

Před krájením je třeba avokádo dobře omýt, aby se z nože na dužinu nepřenesly nečistoty a bakterie.

Ačkoli je avokádová pomazánka guacamole pravděpodobně nejoblíbenějším způsobem konzumace avokáda, lze jej také rozmačkat a přidat k těstovinám, nahradit máslo nebo olej v oblíbených receptech na pečivo nebo namazat či nakrájet na sendviče.

Při objednávání v restauraci je třeba mít na paměti, že ne všechny avokádové pokrmy jsou stejné. Některá jídla – například avokádové hranolky nebo avokádové vaječné rolky – jsou obalena v těstíčku a smažena, takže obsahují mnohem více kalorií i tuku.

Alergie na avokádo a avokádovou pomazánku

Pokud člověk trpí alergií na latex, měl by se ohledně konzumace avokáda poradit se svým lékařem. Lidé s vážnou alergií na latex mohou mít příznaky i po konzumaci avokádové pomazánky či guacamole.

Latexové výrobky se vyrábějí z bílkoviny obsažené v míze brazilského kaučukovníku (Hevea brasiliensis). Avokádo má velmi podobnou bílkovinu, která způsobuje alergickou reakci.

Pomazánka z avokáda – nejlepší recepty

Receptů na avokádovou pomazánku existuje celá řada. Někdo má rád avokádovou pomazánku s vejcem, jiný si nedovede představit avokádovou pomazánku bez česneku. A guacamole – avokádová pomazánka s rajčaty je oblíbená snad u každého milovníka avokáda.

https://www.receptik.cz/avokadova-pomazanka/ 



2 komentáře: