29. 8. 2022

 

Tajemství Ďáblovy bible: kdy vznikla, kdo ji napsal a kde si ji prohlédnete?

Codex gigas neboli Ďáblova bible, největší ručně psaná kniha na světě, našla až do konce srpna domov v Broumovském klášteře. Přijeďte se podívat na výstavu, projděte se po Broumově a okolí a seznamte se s jedinečným příběhem díla, u jehož zrodu prý stál samotný ďábel.Takzvaná Ďáblova bible vznikla ve 13. století patrně v klášteře v Podlažicích u Chrudimi – alespoň podle legendy, která knihu provází. Autorem prý byl mnich, kterému hrozil trest za uctívání satana. Aby se vyhnul děsivému zazdění zaživa, slíbil, že za jedinou noc napíše největší knihu, obsahující všechny vědomosti světa. Dostal veškerý potřebný materiál a pustil se do díla, ale záhy mu začalo být jasné, že úkol je nad jeho síly. O půlnoci proto zavolal čerta a upsal mu svou duši; ďábel pak nejenže knihu dokončil, ale dokonce se sám vtělil do nejznámější ilustrace na straně 290.

Ďáblova bible, někdy označovaná za osmý div světa, byla velká cestovatelka: z mateřského kláštera v Podlažicích putovala už kolem roku 1229, kdy končí záznamy o podlažickém bratrstvu, jako zástava do cisterciáckého kláštera v Sedlci v Kutné Hoře. Roku 1295 ji opat Pavel Bavor z Nečtin odkoupil pro břevnovský klášter v Praze, a s benediktiny pak za husitských nepokojů putovala do dobře opevněného kláštera v Broumově.

Tam přečkala husitské války i zničení podlažického kláštera, ale roku 1594 si ji císař Rudolf II. odvezl do svých pražských sbírek. Zhruba o padesát let později se společně s dalšími starožitnostmi, uměleckými předměty a nejrůznějšími kuriozitami vydala na prozatím poslední cestu: do Švédska jako válečná kořist z třicetileté války. Od té doby je uložena v Královské knihovně ve Stockholmu. Přes opakované snahy o návrat do Čech se Ďáblovu bibli nepodařilo získat a domů se vrátila jen na několik měsíců, kdy od září 2007 do března 2008 byla vystavena v pražském Klementinu.
 
Kopie Ďáblovy bible je nyní v Broumovském klášteře
Kopie největší rukopisné knihy na světě, Codexu Gigas neboli Ďáblovy bible, je během letní sezóny vystavena v knihovně Broumovského kláštera. Kniha opředená tajemstvím, která váží 75 kilogramů a na výšku měří téměř jeden metr, je vystavena na prohlídkovém okruhu od července do konce srpna 2022.
Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktuality/tajemstvi-dablovy-bible-kdy-vznikla-kdo-ji-napsa

2 komentáře: