30. 8. 2022

 

Do broumovského kláštera se na léto vrátila Ďáblova bible. Kopie největší rukopisné knihy na světě:

 

Do benediktinského kláštera v Broumově kurátoři dovezli kopii největší rukopisné knihy na světě. Codex Gigas, neboli Ďáblova bible, tam zůstane po celé prázdniny a návštěvníci budou mít příležitost si ji prohlédnout při mimořádných prohlídkách. Na místě zjišťovala informace reportérka Jana Házová. 

Kniha váží 75 kilogramů, provázely její převoz nějaké komplikace?

Snad jen takové, které na silnicích provázejí každého řidiče. Kniha do Broumova v pořádku dorazila, má své vlastní dřevěné pouzdro nebo by se dalo říct truhlu. A v této chvíli je již umístěna na svém prázdninovém místě, tedy ve zdejší unikátní klášterní knihovně.

Ještě doplním podrobnosti k jejímu vzhledu. Codex Gigas je svázaný v dřevěných deskách potažených světlou kůží a je zdobený kovem. Existuje jediná kopie ve skutečné velikosti originálu, kterou zhotovil knihař Jiří Fogl ze Žamberku, a právě ta je nyní v broumovském klášteře vystavena.

V Broumově je tedy vystavena kopie Ďáblovy bible, kde ale existuje její originál?

Největší rukopisná kniha světa byla pravděpodobně sepsána na počátku 13. století v podlažickém klášteře u Chrudimi. A potom byla prý dlouhých 116 let uložena právě v benediktinském klášteře v Broumově. V roce 1594 byla převezena do Prahy, kde ji ovšem během třicetileté války ukořistila švédská vojska a odvezla z českých zemí.

Dodnes je tedy originál Ďáblovy bible uložen v královské knihovně ve Stockholmu, hlavním městě švédského království.

Zmínili jsme, že bude možné si Codex Gigas prohlédnout při speciálních prohlídkách. Bude i nějaká jiná příležitost?

Ano, tuto unikátní knihu bude možné krátce spatřit při prohlídce klasického okruhu v broumovském klášteře.

 

Kdo se ale o tento unikát zajímá více do hloubky, může využít speciální prohlídku. Ta bude vycházet o prázdninách každý den, hned ve třech časech a potrvá zhruba 25 minut.

Ovšem teď jsem se tu před chvílí dozvěděla, že pravděpodobně bude broumovský klášter jedním z posledních míst, kde bude Codex Gigas vystaven. Její majitelé ji už totiž nechtějí dál půjčovat, protože se jim často vracela z výstav poškozena.

Původně prý už nechtěli knihu zapůjčit už ani do Broumova, ale protože tedy byl před staletími uložen její originál, tak to nakonec dobře dopadlo. A návštěvníci barokního komplexu broumovského kláštera se tak budou moci od 1. července 2022 tímto unikátem pokochat.

Klášter Broumov
je pohostinným místem vzdělávání, umění, dialogu, setkávání a spolupráce. Inspiruje prohlídkou monumentální ukázky české barokní architektury stejně jako živým programem a kulturou. V prostorách památky funguje Vzdělávací a kulturní centrum - evropská instituce podněcující tvořivost, sebevědomí a toleranci. Nechte se inspirovat barokem.

autoři: Jana Házová , baj 
 

 

6 komentářů:

  1. Leni, tak to je zajímavé! Díky za informace, zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Chtěla bych se do těchto končin podívat.Jezdily jsme tam se sestrou na tábory.
    Zajímavé čtení

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dcea byla s manželem na výletě, byla nadšena. Ta kopie bible se jí moc líbila. Byla zapůjčena do kláštera. Jinak říkala , že je tam konec světa. Továrny zavřené a chátrají. Vily neobydlené. Hezké parky.

      Vymazat