26. 10. 2022

 

Badyán vyžene viry i bacily z těla. Vánoční koření tak oceníme po celý rok:

Badyán vyžene viry i bacily z těla. Vánoční koření tak oceníme po celý rok 

Dekorativní badyán je tradiční vánoční a zimní koření, které nás svou nezaměnitelnou vůní okouzlí při pečení perníků nebo popíjení svařeného vína. Jedno z nejkrásnějších koření na světě se hodí na vaření a pečení, na zdobení adventního věnce, sváteční tabule nebo vánočního svícnu. Není tedy divu, že se krásné osmicípé hvězdičky staly součástí Vánoc. A to ještě není všechno, co badyán dokáže!  

Badyán (říká se mu taky badyánek, hvězdičkové koření, hvězdicový anýz či čínský anýz) je sušený plod stálezeleného stromu jménem badyáník pravý (Illicium verum), který je doma v jihovýchodní Asii. Díky charakteristickému atraktivnímu tvaru osmicípé hvězdičky si ho s jinými druhy koření nemůžeme splést. Spolu se skořicí, vanilkou, hřebíčkem, anýzem a muškátovým oříškem u nás patří k vánočnímu koření. 

Badyán je sušený plod stálezeleného stromu jménem badyáník pravý (Illicium verum) 

Badyán má výraznou, hořce nasládlou chuť a jeho nezaměnitelná vůně připomíná anýz, fenykl či lékořici. Badyán si můžeme koupit už drcený nebo mletý, ale nejlepší je celý a před použitím ho umlít či nadrtit v hmoždíři, protože mletím se jeho chuť a vůně rychle uvolňují a vyprchávají. 

 Badyáník pravý (Illicium verum) 

Badyán koření

Badyán se u nás používá nejčastěji při sladkém pečení, je tradiční součástí perníkového koření, přidává se do vánočního cukroví, koláčů a dezertů, používá se do švestkových a hruškových povidel, pomerančových marmelád nebo aromatických džemů a kompotů. Chuťově badyán báječně vylepší čaj, svařené víno, grog a další nápoje na zahřátí. Přidává se do domácích likérů, neměl by chybět například ve svatojánské ořechovce.

 Badyán je i součástí tradičního čínského koření pěti vůní, ve kterém se používá společně s hřebíčkem, fenyklem, skořicí a pepřem. V čínské kuchyni jsou dekorativní hvězdičky základním koření pro přípravu kachny a vepřového masa. Vietnamská kuchyně badyán úplně nejčastěji přidává k hovězím vývarům a polévkám(například Pho Bo apod.).

Badyán vylepší čaj, svařené víno, grog a další nápoje na zahřátí 

Badyán lék

Badyán obsahuje mj. železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík, vitaminy A, C, kyselinu listovou a pantothenovou, pro zdraví jsou významné především látky s antibakteriálními, antivirotickými, antimikrobiálními a protizánětlivými účinky jako jsou anetol, linalool, kyselina shikimová a oseltamivir.

Badyán celkově posiluje organismus, podporuje správné fungování imunitního systému, účinkuje proti virovým infekcím, ulevuje při chorobách z nachlazení, hlavně při bolestech v krku a kašli. Pomáhá při svalových křečích a revmatismu, zmírňuje potíže se zažíváním, ulevuje při nadýmání, kolikách a podráždění žaludku. Umí také čistit a regenerovat pleť. Silice badyánu pozitivně působí na nervy.

Badyán se u nás používá nejčastěji při sladkém pečení 

Čaj z badyánu jako zbraň proti virům

Ingredience

  • 1 hvězdička badyánu
  • 200 ml vroucí vody
  • 1 lžička medu

Příprava

Badyán umeleme nebo nadrtíme v hmoždíři a zalijeme ji 250 ml vroucí vody. Necháme vyluhovat 7 až 10 minut. Scedíme. Před pitím přidáme med.

Použití

Badyánový čaj je skvělý jako prevence proti virových chorobách, pomáhá při kašli a bolesti v krku. Jako prevenci pijeme čaj dvakrát denně, jako lék třikrát denně. Čaj můžeme ještě ochutit špetkou skořice.

Badyánová tinktura

Ingredience

  • 2 lžíce drceného badyánu
  • 7 až 8 lžic vodky nebo jiného čirého min. 40% alkoholu

Příprava

Badyán dáme do láhve a zalijeme alkoholem. Necháme nejméně dva týdny vyluhovat. Každý den několikrát protřepeme. Pak přefiltrujeme, nalijeme do tmavé skleničky a dobře uzavřeme.

Použití

Při nachlazení nebo virové infekci užíváme třikrát denně po jídle 15 kapek minimálně deset dní. Zevně je badyánová tinktura vynikající na potírání míst postižených revmatismem.

Badyánová tinktura

 

Čaj na dobré trávení

Ingredience

  • 1lžička drceného badyánu
  • 1lžičku drceného hřebíčku
  • 1 lžičku drceného kmínu
  • kousek celé skořice
  • 300 ml vroucí vody

Příprava

Koření přelijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme 10 až 12 minut vyluhovat. Scedíme. Do čaje můžeme přidat i trochu medu.

Použití

Čaj popíjíme vlažný po doušcích při problémech s trávením, především při nadýmání a plynatosti. Při zánětech močových cest vypijeme teplý čaj dvakrát denně.

https://living.iprima.cz/bydleni-kuchyne-badyan-ucinky 

 

 

 

9 komentářů:

  1. Ahojky Leničko, tak koukám opět skvělá rada a díky za vše. Obdivuji, že stíháš já mám stále skluz hihi jinak díky za upozornění opravdu Tvé komentíky mám vždy ve spamu já to nechápu :-( Opravdu slibuji, že to pohlídám!♥ Opatruj se a krásné dny přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Ivetko, já když na něco zajímavého přijdu, tak to dám na blog a na každý den jeden článek. Někdy se mi stane, že nenajdu nic co by mě zajímalo. Span to je děsné, já dnes Tvoje komentíky také ve spamu. Někdy není žádná an někdy je jich hodně. pa

      Vymazat
  2. Do perníku,zrovna jsem dopekla halloweenské do školy 🎃🎃🎃

    OdpovědětVymazat
  3. Leni, badyán mám ráda a používám ho. Ale opatrně, je hodně aromatický. Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Badyán moc nepoužívám,ale jak jsem si přečetla,tak budu
    Leni,hezký prodloužený víkend

    OdpovědětVymazat
  5. Leni tak podle horoskopu bych měla pít svařené víno, tam se totiž přidává hřebíček ♥ Jinak ty záněty jsem v životě neměla, jen tak jednou za dva roky mi bolí v krku♥

    OdpovědětVymazat