27. 10. 2022

 

Pepř černý, zelený, bílý a červený je univerzální koření i nevšední lék 

Barevný pepř 3 

Pepř je nejznámější a nejrozšířenější koření, používal se už ve starověku a v Evropě byl tak vzácný, že se používal jako platidlo. V kuchyni má pepř celý nebo drcený či mletý univerzální použití, může se jím ochucovat maso, omáčky, polévky či zelenina, své místo má i při přípravě sladkostí, tak třeba nesmí chybět v perníku.  

Pepř černý, zelený, bílý a červený jsou plody jedné rostliny, exotického pepřovníku černého (Piper nigrum). Každý druh jen sklizený v jiném stadiu zralosti a také jinak upravený. Zelený pepř se sbírá nejdříve, pak černý, červený a bílý.

Pepřovník černý roste jako křovitá liána, v tropech dorůstající až 12 m. výhony vytvářejí kořínky, kterými se přichytávají na okolní dřeviny podobně jako břečtan. Po dosažení 3–4 let vykvétají klásky krémových květů, ze kterých se později vytvářejí plody – bobule, které jsou nejprve zelené, později červené. 

Pepř černý, zelený, bílý a červený jsou plody pepřovníku černého (Piper nigrum)

 

Černý pepř je nejvoňavější

Pepř černý se získává sklizní nedozrálých bobulí a prochází procesem fermentace a sušení, což způsobuje zčernání povrchu pepře. Doba sušení může být až 10 dní.

Černý pepř je o něco méně ostrý než bílý, ale mnohem aromatičtější. Zvlášť voňavý je čerstvě umletý. Na trhu se vyskytuje celý, drcený, mletý, často bývá v kořenicích směsích. Může se použít snad do všech pokrmů včetně sladkých perníků (je součástí perníkového koření). Na dochucení se používá čerstvě umletý pepř, protože tak vynikne jeho chuť i příjemné aroma. 

Černý pepř 

Zelený pepř je nejlahodnější

Pepř zelený se sbírá nezralý (jako pepř černý), dříve než začnou bobule červenat. Plody se ihned a rychle suší teplým vzduchem nebo se nakládají do slaného či octového nálevu.

Zelený pepř je ze všech pepřů chuťově je nejlahodnější a nejjemnější. Používá se do vývarů, smetanových omáček, drcený na minutky, saláty, do luštěnin, k cuketám, lilkům, skvěle také doplňuje zvěřinu a paštiky. 

Zelený pepř 

Bílý pepř je nejostřejší

Pepř bílý se sklízí v momentě, když jsou bobule zcela zralé, kdy se vnější červená dužnatá slupka snadno odděluje od bílého středu. Zralé bobule se namočí, aby se slupka lépe odstranila, a následně se pomalu suší. Jeho konečná barva je bílo až žlutošedá.

Pepř bílý má ostrou a výraznou pepřovou chuť a jemnou vůni. Prodává se celý, mletý nebo drcený. Pro svou barvu i silnou chuť se užívá k drůbežímu masu a rybám, do salátů, omáček, majonéz či dipů. Bílý pepř drcený je výborný na přípravu steaků. 

Bílý pepř  

Červený pepř je nejvýraznější

Pepř červený je zralý plod pepřovníku, který se jen usuší. Slupka je červená, křehká, s náznakem sladkosti. Často se zaměňuje s pepřem růžovým (nebo taky brazilským či peruánským), který není pravým pepřem, ale jsou to zralé bobule jihoamerického stromu Schinus terebinthifolius. Vůní a velikostí se pepři podobá, chuť je nasládlá a aromaticky kořenitá.

Pepř červený je chuťově výrazný, mírně aromatický a ozvláštní každý pokrm. Výborně doplňuje chuť hovězího a vepřového masa, paštik, uzenin i darů moře. Používá se i do sladkých jídel. 

Červený pepř 

6 tipů, jak zacházet s pepřem

  1. Na dochucení pokrmů používáme vždy čerstvě umletý pepř, neboť jen tak vynikne nejen typická pepřová chuť, ale také aroma.
  2. Téměř všestranný je jemný a křehký zelený pepř. Chuťovým zážitkem jsou jahody se zeleným pepřem a šlehačkou.
  3. Bílý pepř se hodí spíše na světlé pokrmy, oproti tomu černý na tmavé pokrmy.
  4. Celá pepřová zrna vaříme společně s pokrmem (vývary, omáčky). Mletým pepřem je vhodné dochutit až hotový pokrm před podáváním.
  5. Kupujeme celý pepř a meleme či drtíme ho až těsně před přidáváním do jídla anebo při ochucování již uvařeného pokrmu během stolování. Tak se totiž uchovají všechny účinné látky, především jedinečná vůně pepře.
  6. Pepř máme v dobře těsnících nádobkách na tmavém místě, aby si uchoval barvu a vůni. Při správném skladování si pepř uchová své aroma až tři roky.

    Jak pepř pomáhá zdraví

    Pepř obsahuje éterický olej, díky němuž má svou jedinečnou vůni, a alkaloid piperin, který je zodpovědný za typickou štiplavost pepře. Pepř podporuje správné trávení a podporuje hubnutí. Urychluje proces látkové výměny a zlepšuje vstřebávání živin. Posiluje imunitu, pomáhá tělu s detoxikací. Významně může pomoci při chorobách z nachlazení, uvolňuje rýmu a zlepšuje  odkašlávání. Mírně zvyšuje krevní tlak, podporuje prokrvení končetin a ulevuje od bolesti. Od nepaměti se pepř považuje  afrodiziakum. Barevný pepř

 

Pepřový čaj

Ingredience

  • 12–14 zrnek černého pepře
  • 500 ml vody

Postup

Pepř ve vodě vaříme 25–30 minut, sejmeme, necháme asi 10 minut stát, pak scedíme. Můžeme osladit medem.

Použití

Čaj pijeme jednou denně při problémech s trávením nebo při prvních náznacích chřipky a nachlazení. Bez medu poslouží jako skvělý detox.

Pepřový čaj

 

Pepř ve službách magie

Černý pepř patřil díky svým afrodiziakálním účinkům k základním surovinám nejrůznějších nápojů a škapulířů na přivolání lásky a sexuální touhy, ale taky sloužil k vytváření kouzel na ochranu domova. Tradovalo se, že když se pepř smíchaný se solí nasypal po obvodu domu či celého hospodářství, dokázal ochránit dům a jeho obyvatele před zlem, nemocemi, neštěstím a živelnými pohromami.

 

 

2 komentáře: